Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmet i skjul: Avslørte grusomme dyreforsøk

Dyrevernsorganisasjonene SOKO Tierschutz og Cruelty Free International har publisert sjokkerende videoopptak fra et laboratorium i Tyskland som driver med dyreforsøk.

MISHANDLING: Det tyske laboratoriet LPT Laboratory of Pharmacology and Toxicology skal angivelig mishandle dyr med eksperimentene sine. Video: Cruelty Free International. Vis mer

En aktivist gikk «undercover» og jobbet i Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) i en periode. Der gjorde han videoopptak i skjul. Det som kommer fram i opptakene er urovekkende, og Cruelty Free International mener behandlingen av dyrene bryter med europeiske og tyske dyreforsøkslover.

- Blant annet viser funnene at hunder ble forlatt mens det var åpenbart at de var syke og døende. Aper ble dratt ut av burene sine og ble festet i barbariske apparater, skriver Cruelty Free International på sin nettside.

Ifølge den tyske storavisa Bild, ble opptakene gjort mellom desember i fjor og mars i år.

DYREPLAGERI: Videoopptakene viser hunder som ligger i sitt eget blod. Foto: Skjermbilde / Cruelty Free International.
DYREPLAGERI: Videoopptakene viser hunder som ligger i sitt eget blod. Foto: Skjermbilde / Cruelty Free International. Vis mer

Utfører tester for selskaper

Videoopptakene fra laboratoriet i Hamburg avslører voldsom håndtering av apene, som blir holdt fast med en jernlenke rundt halsen som er festet til en jernstang. Hodene deres blir festet fast i et slags metallapparat, og i noen tilfeller blir armene deres bundet fast. En ansatt blir filmet mens vedkommende slår en apekatts hode hardt inn i en dørkarm.

Noen av apene blir plassert alene i bitte små metallbur. De ble angivelig tvunget til å stå slik i lange perioder. Hunder er avbildet mens de ligger i det skal være deres eget blod og avføring.

LPT er ifølge dyrevernorganisasjonene et familieeid firma som utfører kjemiske tester for selskaper fra hele verden for å oppfylle kravene fra myndigheter og kontrollorganer.

- Slik testing involverer forgiftning av dyr for å se hvor mye av et kjemikalie eller et stoff som må til for å forårsake alvorlig skade, i et forsøk på å måle hva en «sikker» dose for mennesker kan være, skriver organisasjonen.

- Rystende dyreplageri

Dyrene blir injisert med, tvunget til å spise eller inhalere økende mengder av et stoff for å måle virkningene som kan være alvorlige. Organisasjonen viser til bivirkninger som oppkast, indre blødninger, åndenød, feber, vekttap, slapphet, hudproblemer, organsvikt og død.

Ingen bedøvelse eller smertelindring blir gitt til dyrene, ifølge organisasjonene.

- Vår etterforskning har avdekket rystende dyreplageri, utilstrekkelig pleie, dårlig praksis og brudd på europeisk og tysk lov. Vi ber om at Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) blir stengt. Vi ber også om en omfattende gjennomgang av bruke av dyr i kjemiske tester i Europa, sier Michelle Thew, administrerende direktør i Cruelty Free International.

Grunnleggeren av SOKO Tierschutz, Friedrich Mülln, forteller til Bild at aktivisten som filmet mishandlingen fortalte at flere blødende hunder ble etterlatt i kennelen.

- Kennelen var tom dagen etter, hundene døde sannsynligvis av organsvikt, sier Mülln.

Aktivisten skal også ha fortalt at dyrene ble røft behandlet i eksperimenter. Han beskrev en ansatt som «åpenbart sadistisk», og viser til den ansatte som slo en apes hode mot dørkanten.

Flere inspeksjoner

Etter avsløringen skal laboratoriet ha blitt kontrollert av veterinærer på tirsdag, ifølge avisa Süddeutsche Zeitung. Det har også blitt satt i gang en etterforskning, ifølge Bild.

Siden 2015 har ni inspeksjoner blitt gjennomført på laboratoriet. Sju av disse var overraskelsesbesøk. En inspeksjon fant sted i begynnelsen av oktober, da bevisene på mishandlingen ble rapportert til myndighetene. Deretter var det en ny inspeksjon ei uke seinere, skriver The Guardian.

Inspektørene observerte at 44 aper ble holdt i «alt for små bur» og rapporterte om «betydelig lidelse». Apene ble imidlertid ikke brukt i tester under inspeksjonene.

Under tidligere inspeksjoner har ikke slikt misbruk blitt avdekket, sier en talsperson for delstaten Hamburg til Hamburger Abendblatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media