Filmet kjøkkenet til en av Østlandets mest populære restauranter

Kokken Sebastian Arnesen spiste aldri en bit av maten han selv serverte på Balaklava. Restauranteierene mener filmen er fabrikkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen i denne saken viser hvordan det så ut på kjøkkenet til en av Østlandets mer populære restauranter, Balaklava i Gamlebyen i Fredrikstad, melder Fredriksstad Blad.

- I utgangspuktet ville jeg ikke jobbe der. Men så meg nødt da jeg sto uten jobb i en periode, sier Sebastian Arnesen som tok video av forholdene på kjøkkenet rett før han sa opp jobben.

Det er Fredriksstad Blad. som har klippet sammen bildene og videoen Arnesen tok inne på kjøkkenet.

- Det var så ille at jeg har aldri smakt en bit av maten, sier Arnesen til Dagbladet.

Selv lagde han mat på en grill restauranten har stående utendørs.

Matvarer ble ikke oppbevart i riktig temperatur, det var mugg på maten og mat ble ikke tildekket, sier Sebastian Arnesen til Fredriksstad Blad.

Varslet Arnesen skal ha sagt ifra om forholdene på kjøkkenet opptil flere ganger til ledelsen.

- De gadd ikke å gjøre noe med det. På kjøkkenet var det ufaglærte kokker fra utlandet. Ingen tok ansvar, sier kokken til Dagbladet.

Klager Flere ganger opplevde Arnesen at kundene klagde på maten.

- Det hendte at kundene nektet å betale for maten. De gikk før de hadde spist opp, sier han.

Hun og mannen har vært klar på at dette vil de få ut slik at folk kan med egne øyne se hva resaturanten driver med.

- Det handler om at folk kan bli matforgiftet, sier hun.

Mener det er fabrikert Dagbladet har vært i kontakt med Flemming Hansen, restaurantsjefen på Balaklava. Han har en annen side av saken.

- Dette er en personalsak som vi har valgt å ta til retten. Filmen kom i kjølvannet av uoverenstemmelser når det gjelder ansettelsen hans, sier Hansen til Dagbladet.

Etter en samtale med Arnesen og ledelsen hvor det kom fram at han ikke var ønsket i jobben, skal Arnesen ha begynt å filme kjøkkenet.

- En times tid etter den samtalen begynte han å filme med telefonen sin. Tidligere skal Arnesen ifølge kollegaer har tatt ut mat fra fryseren og lagt til tining. Han la det fram trolig for å få det til å se ut som om det var gammel mat, sier Hansen.

Restauranten er ikke bekymret for besøk av Mattilsynet.

- Vi venter nå på mattilsynet og vi har ingenting å skjule for dem. Kjøkkenet vårt er i tipptopp stand, påpeker Hansen.

Skittent Mattilsynets inspektør, Vigdis Jenderå, har sett bildene og videoklippene:

- Jeg understreker at jeg kun vurderer ut fra video og bilder — men hadde vi selv sett dette, hadde vi gitt omsetningsforbud og krevd maten destruert, sier hun til Fredriksstad Blad.
- Det vi ser her, er kjøtt som er misfarget og ligger i blodvann. Dette ser ikke ferskt ut og må ha ligget slik i en del dager eller ved for høy temperatur, sier hun mens hun vurderer materialet og bemerker at matvarene ligger i svært mye væske.

- Det er også skittent, og det ville ha vært naturlig at deler av stedet ble stengt for å gjennomgå en nedvasking.

Jenderå understreker at det er virksomheten som driver som har ansvaret for å omsette helsemessig trygg mat.

- I motsatt fall kan det forårsake alvorlig matforgiftning, sier hun.