Filmet Krekar-løftet

TV 2 filmet da Shabana løftet Krekar. Nå vurderer redaktørene om bildene skal sendes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Krekar ble rasende og gikk
 • Shabana - Ringer Meling i dag

  (Dagbladet.no): Ingen pressefotografer tok bilde av episoden på Smuget da Shabana Rehman løftet mulla Krekar i går kveld. Episoden ble av Krekar selv og flere av de fremmøtte oppfattet som en grov krenkelse. En fotograf fra bokklubbene.no tok bilder av episoden, men slettet de etter at Krekar selv hadde oppfordret til det.

  Men et fjernsynsteam fra TV 2 har det hele på film. De var egentlig på debattmøtet for å lage en dokumentarfilm om mulla Krekar. Men nå viser det seg at de sitter på materale som går langt utover dokumentarens interesse.

  Etter det Dagbladet.no kjenner til sitter redaktørene i TV 2 akkurat nå og vurderer hvorvidt de skal sende filmklippet i sin nyhetssending i kveld.

  Løftet på scenen


  Shabana Rehman avsluttet et debattmøte på Smuget i går med å kalle terrorsiktede mulla Krekar opp på scenen. Så tok hun tak rundt lårene hans og løftet han høyt opp fra bakken. Det fikk Krekar til å eksplodere. For åpen mikrofon forklarte han hvordan han følte seg krenket av Reman.

  Deretter beordret den tidligere lederen for den fundamentalistiske organisasjonen Ansar al-Islam alle fotografene tilstede om å slette bildene.

  Webredaktør Erlend Sørskaar i bokklubbene.no tok bilder av løfteepisoden med sitt digitale kamera. Han var der for å dekke debattmøtet for nettsidene til bokklubbene. Han slettet bildet der og da.

  - Vi var flere fra bokklubbene som tok avgjørelsen i samarbeid. Vi var der for å dekke debatten og dette var på ingen måte av debatten. Jeg slettet bildet fra kameraet mens mulla Krekar stod og så på, sier Sørskaar til Dagbladet.no.

  - Er det ikke betenkelig at Krekar skal bestemme hvilke bilder som skal tykkes?

  En krenkelse


  - Jo det ville vært betenkelig. Men jeg oppfatter det ikke slik. Jeg slettet ikke bildet fordi Krekar krevde det, men fordi det var tydelig for alle som var der at det var en krenkelse. Bildet ville uansett ikke blitt brukt av oss, sier han.

  Etter det Dagbladet.no har klart å finne ut av, var det ikke noen andre pressefotografer tilstede akkurat da.

  Bokklubbene selger for tida Krekars bok med medlemsrabatt. Bokklubbene er deleid av Aschehoug som er forlaget som har utgitt mullaens aktuelle bok. Det var i tilknytning til promotering av denne boken at debattmøtet ble arrangert.

  Bekrefter

  Informasjonssjefen i bokklubbene bekrefter historien.

  - Vi tok bilder vi, men de ble slettet der og da, sier informasjonssjef Terje Kolstad i De norske bokklubbene. Han opplyser at de slettet bildene etter anmodning fra mullaen, og at avgjørelsen ble tatt av fotografen sammen med bokklubbens folk. Bildene skulle opprinnelig vært publisert på bokklubbens egne nettsider.

  - Burde ikke vært slettet


  Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener bildene ikke burde vært slettet.

  - Nå er jeg litt utenfor mitt mandatområde, siden denne fotografen neppe er medlem i noen presseorganisasjon, men rent prinsipielt burde ikke bildene vært slettet, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

  Generalsekretæren sier uoppfordret at han ikke har sans for «Shabana Rehmans sirkus-takter».

  - Men helt uavhengig av det synes jeg ikke noen bør slette bilder på ordre fra utenforstående. Når det først er gjort har det også et poeng at dette kan dokumenteres, sier Kokkvold.

  Han mener den offentlige debatten mellom Shabana og mullaen bør foregå verbalt.

  - Dette har veldig lite med ytringsfrihet å gjøre, sier Kokkvold.

  Saksøker ikke


  Krekars advokat sier til NRK at de trolig ikke vil forfølge denne saken.

  - Jeg vil se når støyen har lagt seg og høre litt mer med de andre som var til stede hva som faktisk skjedde, sier advokat Brynjar Meling, melder NTB.

  Han legger til at han mener at en unnskyldning fra Shabana burde vært på sin plass.

FIKK SLETTET BILDENE: Mulla Krekar ba fotografene slette bildene av at han ble løftet, og bokklubbenes fotograf fulgte oppfordringen.
LØFTET MULLAEN: Shabana Rehman.
BURDE IKKE VÆRT SLETTET: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener bildene ikke burde vært slettet.