Filmet meteor med overvåkningskamera

Brødrepar er blitt astronomenes yndlinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag kveld ble Marcus Wilborgsson og hans bror Roger Svensson overrasket av et sterkt lys på nattehimmelen.

- Vi tenkte først det var en nyttårsrakett, men det fortsatte å lyse kraftig blått. Da vi så halen av ild  forsto vi at det var en meteor, sier Marcus Wilborgsson til Dagbladet.no fra Hörby i sør-sverige.

Etter at lysfenomenet hadde gitt seg, tenkte ikke brødrene mer på saken. Helt til de kom på det nylig installerte overvåkingskameraet som brødrene hadde satt opp som beskyttelse mot tyver. Kameraet var innstilt på å gå i opptak dersom det registrerte lys eller bevegelse.

- Vi gikk inn på datamaskinen og fant ut at kameraet fungerte som det skulle, sier Marcus. På PC-skjermen lyste en meteor blått.

- Det ble et kanonbilde, sier Marcus.

Eksperter som har snakket med Marcus i etterkant av den spektakulære filmen, forteller at det er et ganske vanlig fenomen, men at det er få som har klart å filme det.

Arne Ardeberg er professor i astronomi ved Lund universitet og sier til Expressen.se at det etter all sannsynlighet er en meteor.

- Meteorer får veldig stor fart, men den stor majoriteten brenner opp i atmosfæren. Den som viste seg på lørdag var en uvanlig stor meteor, sier Ardeberg.

Brødreparet har i løpet av helgen blitt oppringt av et utall TV-stasjoner og nettaviser. Expressen.se skriver at filmen har bragt inn en hel årslønn og at brødrene ennå ikke har funnet ut hva de skal bruke pengene på.

Kameraet blir ikke flyttet med det første, da et dansk universitet vil etterkontrollere koordinatene.

BLINKSKUDD: Telefonen hos brødrene Marcus Wilborgsson og Roger Svensson som filmet meteoren, har ikke stått stille siden de sendte filmen til en nettavis. Nå vil alle ha en bit av de heldige videofotografene. Foto: Lasse Svensson
BLINKSKUDD: Telefonen hos brødrene Marcus Wilborgsson og Roger Svensson som filmet meteoren, har ikke stått stille siden de sendte filmen til en nettavis. Nå vil alle ha en bit av de heldige videofotografene. Foto: Lasse Svensson Vis mer