<strong>FORELEGG:</strong> Ali Chishti endte opp med å få dette forelegget fra politiet etter at han valgte å filme dem. Ifølge politiet forstyrret han deres arbeid.
FORELEGG: Ali Chishti endte opp med å få dette forelegget fra politiet etter at han valgte å filme dem. Ifølge politiet forstyrret han deres arbeid. Vis mer

Filmet politiet – 8000 kroner i bot

Ali Chishti reagerte når en gutt anholdt av politiet begynte å rope og skrike. Han valgte å filme hendelsen, og det førte til forelegg.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag 12. juli var Ali Chishti ute på joggetur i nabolaget rundt Holmlia i hovedstaden da han fikk øye på politibetjenter som hadde stoppet en ung gutt.

Chishti som er engasjert i samfunnsdebatter og temaer rundt ungdommer i Oslo øst, tenkte først at dette var en person som var involvert i utfordrende ungdomsmiljøer. Etter en liten stund begynte gutten å rope etter hjelp på engelsk.

- Han sto der og prøvde å få kontakt med andre. Det var tydelig at dette var ydmykende for den unge gutten som ikke så ut til å vite hvorfor han ble holdt igjen. Det var derfor jeg reagerte, forteller Chishti til Dagbladet.

Ifølge Chishti var denne gutten var på ferie hos slektninger i området.

- Jeg fikk snakket så vidt med han, og han var bare forvirret. Dette pågikk i nesten en time, sier han.

Videre sier han at politiet ba han om å flytte seg minst 200 meter unna stedet. Ifølge ham var dette for at han ikke skulle få filme det som skjedde. Det hele endte med at han mottok et forelegg i posten på 8 000 kroner for å forstyrre politiets arbeid, som det heter i forelegget.

- Det kom flere folk etterhvert, men det var bare jeg som endte opp med forelegg så vidt jeg vet. Mest sannsynlig fordi jeg filmet hendelsen, sier Chishti.

Chishti understreker at han er klar over den viktige jobben politiet gjør i hovedstaden.

- De har en viktig samfunnsoppgave og vi er avhengig av de i bybildet.

Leder for politiets enhet i Øst, John Roger Lund, sier til Dagbladet at han ikke kan kommentere den aktuelle saken, men at de opplever ofte å bli filmet når de er ute å jobber.

- Generelt opplever vi at hele samfunnet er fokusert på å bruke mobiler til å filme alle slags hendelser. Dette gjelder også politiets arbeid. Vi får også for eksempel god hjelp av folk som har filmet situasjoner som kan brukes i etterforskingsøyemed.

Leder av politiet øst Oslo Jon Roger Lund under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Leder av politiet øst Oslo Jon Roger Lund under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lund legger imidlertid til at når politiet i forbindelse med en tjenestehandling ber en om å slutte å filme eller forlate stedet så er man pålagt å følge den anmodningen man får.

- I noen situasjoner så ber vi folk om å forlate stedet eller slutte å filme for å ikke eksponere de vi snakker med, og for få arbeidsro. Det er ikke uvanlig det heller.

Han forteller videre at man kan vente seg et forelegg, eller til og med en pågripelse, hvis man nekter å følge politiets orde om å fjerne seg fra et område som politiet definerer. Dette skal imidlertid begrunnes og forklares godt der det er anledning.

Utsatt området

Når Chishti spurte hvorfor gutten ble anholdt, fikk han, ifølge ham, først beskjed om at grunnet taushetsplikt så kunne ikke det fortelles. Han sier videre til Dagbladet at det kom en patrulje til, og etter å ha spurt flere ganger om det samme fikk han som svar at han visste godt at dette var et utsatt område.

John Roger Lund bekrefter at de har mye fokus på steder de mener er ekstra utsatte.

- Vi har flere områder som vi kaller for utsatt, blant annet Holmlia og Mortensrud. Dette er fordi vi vet det foregår åpenlyst narkotika salg, og fordi mange ringer inn og klager på kriminelle forhold i området.

Er det slik at man kan vente seg å bli stoppet av politiet hvis man er ute sammen med venner på torget?

- Man kan bli sjekket, og vi skjønner godt at dette kan oppleves som slitasje. Men vi prøver i veldig stor grad å føre dialog med ungdommene og opplever i de fleste situasjoner at dialog fungerer bra.

Minoritetsungdom

Ungdommene som blir stoppet på de stedene politiet betegner som utsatte er ofte gutter med etnisk minoritetsbakgrunn.

Randi Solhjell ved politihøgskolen har forsket på minoritetsungdom møter med politiet. Forskningen er gjort fra ungdommenes perspektiv og sammen med nordiske kollegaer i Finland, Sverige og Danmark.

- Vi syns det var lite forskning på dette, og valgte derfor å undersøke. Jeg intervjuet ungdommer i Oslo, og det vi fant ut av var at disse ungdommene opplever å ikke bli sett på som noe positivt. De opplever å bli stoppet uten en spesiell grunn. Ofte fordi disse guttene har sin sosiale arena ute på torget, fotballbanen eller ved T-banen og gjerne sammen med andre venner, forteller Solhjell.

Hun forteller videre at det styrker opplevelsen av utenforskap for disse ungdommene.

- Det er klart det gjør noe med deg når du blir spurt om du har røyka framfor hvordan det går på skolen. Slike møter med politiet kan få en til å føle seg annerledes i negativ forstand.

Chishti forteller at han ofte er i samtale med ungdommer og prøver å rådføre de.

- Jeg møter mange ungdom og er opptatt av å fortelle dem om at Norge er et land for gode muligheter, men det er utrolig viktig at de ikke føler seg diskriminert. Flere lovlydige ungdommer forteller meg at de snur ryggen til når de ser en politibil i frykt for å bli stoppet selv om de ikke har noe å frykte.

John Roger Lund forteller at politiet har forbedringspotensialet.

- Vi i politiet må være gode til å forklare hvorfor vi stopper eller gjør det vi gjør. Vi ønsker å være åpne, men noen ganger i en opphetet situasjon opplever vi at vi må gi tydelige ordre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer