Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmet russevoldtekt: - Det har vi ikke sett før

Kripos har gjennomgått alle anmeldte russevoldtekter i 2018. Nå kommer de med råd til årets russ.

VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle. I over halvparten av de 13 anmeldte russevoldtektene i fjor var fornærmede kraftig påvirket eller bevisstløs som følge av alkoholinntak. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VOLDTEKT: Kripos oppfordrer russen til å ta vare på venner som blir for fulle. I over halvparten av de 13 anmeldte russevoldtektene i fjor var fornærmede kraftig påvirket eller bevisstløs som følge av alkoholinntak. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det fortsatt er en stund til mai, er årets russekull allerede godt i gang. I den forbindelse går politiet nå ut og advarer årets russ om farene som kan oppstå i russetida.

Kripos gikk i dag ut med statistikk over anmeldte russevoldtekter i fjor. I 2018 ble det anmeldt tretten voldtekter blant russen. Alle de fornærmede var kvinner, og samtlige anmeldte var menn.

En av tingene Kripos merker seg er at i over halvparten av sakene var fornærmede kraftig påvirket eller bevisstløs som følge av eget alkoholinntak. Gjerningspersonens rus er i mindre grad dokumentert.

- Ble filmet

I ni av sakene fantes det ingen direkte vitner til voldtekten, ifølge Kripos.

I to av sakene var det ifølge politiet flere personer som observerte voldtekten. I begge tilfellene var det noen som grep inn og avbrøt voldtekten, mens andre forholdt seg passive til det de så.

- I én av sakene ble voldtekten filmet. Dette registrerte vi for aller første gang blant russen i 2017, og nå er det flere tilfeller av at voldtekter skal ha blitt filmet. Det har vi ikke sett før. Det har både vært antatt gjerningsperson og tredjeperson som har filmet. Det er ekstra bekymringsfull at man filmer uten å gripe inn, sier Emil Kofoed, seksjonsleder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til Dagbladet.

- Vær en kjernekar

Videre opplyser politiet at en av voldtektene fant sted i forbindelse med et rebusløp der en av postene dreide seg om å utføre sexstillinger.

- Vi ønsker at enhver voldtekt skal forhindres. Da trenger vi hjelp fra dere som skal på fest. Vi oppfordrer russen til å ta vare på hverandre, og passe på at ingen sovner på fest eller russetreff, uten tilsyn, skriver Kripos i en pressemelding og følger opp:

- Pass på dem som har fått for mye å drikke. Vær en kjernekar, slik at ingen går utover sine grenser og gjør noe mot andre som vil prege dem for lang tid framover.

Antallet registrerte anmeldelser av russevoldtekter har vært relativt stabilt de siste åra. I 2017 registrerte politiet 16 anmeldelser, året før ble det registrert 14 anmeldelser.

Store mørketall

Kripos mener imidlertid at antallet anmeldelser ikke gir et riktig bilde av antallet voldtekter i forbindelse med russefeiringa.

- Vi vet generelt at det er store mørketall når det gjelder festrelaterte voldtekter, skriver Kripos.

- Det registrerte antallet er ikke veldig stort, men vi tenker det ikke nødvendigvis gir et reelt bilde av alle voldtekter som er begått. Festrelaterte voldtekter er den største kategorien., og kombinasjonen av russetid, mye festing og høyere alkoholkonsum, gjør at vi mener det åpenbart er mørketall, sier Kofoed.

Politiet kommer også med en anbefaling til arrangører av russearrangementer, om å gjennomføre konkrete tiltak som god belysning, separate toalett og tilstrekkelig vakthold.

I statistikken Kripos har gjennomgått har de ikke funnet anmeldelser til norsk politi som gjelder voldtekt på sydenreiser for framtidige russ.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning når Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Les om ville fester, slåsskamper og sex her: https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-drikker-alt-vi-kommer-over/69915148 Vis mer

I oktober i fjor ble imidlertid en nordmann i 50-åra pågrepet og siktet på Mallorca, mistenkt for voldtekt av en turdeltaker under en russetur til ferieøya. Mannen var én av fire ledsagere for russ fra to forskjellige skoler på Vestlandet.

- Som følge av liten informasjon i noen av de anmeldte voldtektssakene i 2018, kan det være tilfeller som ikke er fanget opp i vår gjennomgang, skriver Kripos.

Identifiserte gjerningspersoner

Kripos understreker at det dreier seg om få saker, og at det dermed er vanskelig å trekke generelle slutninger.

Kripos presenterer flere funn, basert på informasjonen i anmeldelsene til politiet:

  • Tre av de tretten voldtektene fant sted på de store landstreffene, i Stavanger, Halden og Bø. I disse tre sakene var gjerningspersonen ukjent for den fornærmede.
  • Voldtektene som ikke skjedde på landstreff, skjedde i private hjem, campingvogn, overnattingssted, russebuss eller utendørs.
  • I én av sakene ble voldtekten filmet.
  • Ingen av voldtektene kan sies å ha direkte sammenheng med knutereglene.
  • I ni av de tretten sakene var det til sammen ti identifiserte gjerningspersoner. Fire av disse var registrert med flere straffbare forhold, to av dem var registrert med seksuallovbrudd.

Syden-bråk

Årets russekull sørget for store overskrifter i norske aviser allerede i fjor sommer. Flere grupper med tenåringer som skal feire i år, reiste i 2018 til Syden for å feste og knytte bånd før russetida.

Men i stedet for nye vennskapsbånd, kunne man i Dagbladet lese om arrangerte slåsskamper mellom medlemmer av forskjellige russebusser på Kos i Hellas.

Dagbladet var til stede i bargata på Kos i fjor sommer da en slåsskamp oppsto.

- Jeg skal knuse trynet hans. Drepe ham! Flytt deg!

En 18 år gammel gutt med blod på T-skjorta, hadde fått et kutt ved øyebrynet. Han hadde nettopp slått til tre karer, og var ikke den eneste som hadde utøvd vold i kaoset. Rundt førti mann, deriblant bartendere, bareiere og russegutter fra Norge deljet løs på hverandre.

- Dette skjer hver eneste kveld, sa Mads Halvorsen, DJ på nattklubben Cactus til Dagbladet.

Tre dager etter slåsskampen, oppsto en ny, arrangert slåsskamp mellom to russebusser. Ti norske tenåringer ble pågrepet. Flere ble satt på glattcelle, men alle ble løslatt etter 24 timer.

Politiet pågriper ti av dem. Flere blir satt på glattcelle, men alle blir løslatt etter 24 timer, opplyser politiet på Kos til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!