Filmet seg selv på bordell

Svenske FN-soldater konkurrerte om å ha mest sex. Derfor kjøpte de sex av prostituerte og filmet sitt eget besøk. - Alle visste hva som skjedde, hevder soldatene nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle viste hva som skjedde, vi fikk en masse kondomer av befalet, sier en av soldatene til Expressen.

- Det er bedrøvelig. Slikt hører ikke hjemme i Forsvaret, sier Henrik Berger, pressetalsmann for Swedint til Aftonbladet.

Konkurrerte om å ha mest sex

I september 2000 ble det avslørt at svenske offiserer ved KFOR-bataljonen i Kosovo konkurrerte om hvem som hadde sex med flest prostituerte.

Fremgangsmåten var å stemple jentene mellom lårene med sitt eget navn. I tillegg fotograferte de kvinnene som bevis for kameratene.

Tre offiserer, deriblant to fra pressekontoret, ble tiltalt og dømt for handlingene, men ifølge kilder dreier det om en langt mer utbredt virksomhet.

Filmet på horehus

Nå har flere fakta kommet på bordet. Sommeren 2000 reiste flere soldatere på 60-timerspermisjon til Struga i Makedonia for å kjøpe sex av prostituerte.

Her filmet soldatene besøkene på bordell. Det finnes film som viser hvordan flere svenske soldater besøker bordell i en kjeller. Kvinnene danser halvnakne foran soldatene og tilbyr sine seksuelle tjenester.

I opptakene kan man høre hvordan opphisser hverandre. En soldat som var der sier:

- Det skjedde flere ganger at vi oppsøkte bordell og kjøpte sex. Og nesten alle soldatene gjorde det.

- Ja, nesten alle. De fleste kjøpte mer enn en jente. Ved et tilfelle var vi flere som kjøpte samme jente, sier en soldat.

Skysset i bataljonens buss

Soldatene ble flydd til Skopje i Makedonia. Derfra ble de kjørt med bataljonens busser til Struga. Etter 60 timer kom bussene tilbake og hentet soldatene etter besøket på horehuset.

- Det var kanske ti bordeller i hver gate, hele samfunnet kretset rundt sexhandlen, sier en soldat.

- Vi har ikke ansvar for hvordan soldatene bodde eller hva de gjorde i Struga, sier Henrik Berger.

- Dette dreier seg om den samme gruppa, den såkalte stempelligaen, tilføyer Berger.

- Befalet tenkte mest på helsa vår. Allerde i bussen delte de ut kondomer. De andre brydde seg ikke. Minst ett befal var selv med på bordell, sier soldatene.

Bataljonen fra KS02 har tidligere fått mye omtale for sine sexkjøp. Tidligere i år ble det avslørt at svenske KFOR-soldater også kjøper sex i Thessaloniki i Hellas.

Senere er reglene skjerpet inn. Svenske FN-soldater får ikke reiser til Albania, Makedonia, Serbia, Montenegro eller Bosnia når de har permisjon.

Svenske soldater er underlagt svensk lov. Kjøper de seksuelle tjenester kan de dømmes for det.