Filmet sitt eget gjengangrep

Høyreekstremister angrep tyrkisk restaurant på Ørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til lørdag 3. desember gikk en ungdomsgjeng i 20-årene til angrep på tyrkisk-eide Libra pizzabar på Ørlandet utenfor Trondheim.

To av ungdommene gikk inn i pizzarestauranten og lagde bråk mens en tredjemann stod utenfor og mobil-filmet det hele.

- Dyttet og slo

Filmen viser at guttene går inn bak disken. De begynner etterhvert å slåss med de ansatte. En av de ansatte blir slått, og en stol blir kastet over bardisken. En av de som står utenfor restauranten roper gjentatte ganger enten «sjå» eller «slå», mens en kvinne roper at noen må «gå inn og hjelpe dem».

- De dyttet og slo. Da kokken kom og skulle kaste dem ut, ødela de et bord og kastet en stol over disken, forteller innehaver Yusuf Guven til Dagbladet.no.

Politiet har tatt beslag i filmen og en person er arrestert. Han har vært i avhør i kveld, etter å ha blitt gjenkjent i filmen.

Vigrid-medlem

Ifølge NRK Trøndelag skal minst en av ungdommene ha tilknytning til den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

KASTER STOL: Her slenger en av gjengmedlemmene en stol over bardisken. Nå frykter de tyrkiske innehaverne for hva helgen kan bringe. Foto: Privat
KASTER STOL: Her slenger en av gjengmedlemmene en stol over bardisken. Nå frykter de tyrkiske innehaverne for hva helgen kan bringe. Foto: Privat Vis mer

Lensmann Herold Andersen finner ikke uten videre at volden var rasistisk motivert, fordi det har skjedd lignende voldsepisoder ved andre utesteder på Ørlandet, uten at personer med ikke-vestlig bakgrunn har vært målet.

- Vi skal ikke ha sånne tilstander her, jeg skjønner godt at de ansatte på restauranten ble skremt, sier Andersen til NRK Trøndelag.

- Livredde

Innehaveren er av en annen oppfatning. Det er ikke første gang de ansatte trakasseres av guttegjengen.

- Vi har fått mange rasistiske bemerkninger fra dem. En gang kom de inn og sa at om de ikke fikk øl innen ti minutter, skulle det bli helvete her. Da vi truet med å ringe politiet, sa de bare at «politiet kommer ikke om vi dreper to - tre negere», sier Guven.

- Nå er vi livredde, rett og slett, for hva som vil skje når helgen kommer.