Filmet SpaceX-«Dragen» over Paris: - Jeg ble forbløffet

Anerkjent astrofotograf forventet ikke noe spektakulært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25 minutter etter at det private romfartsselskapet SpaceX skjøt opp en Falcon 9-rakett med last til Den internasjonale romstasjonen, klarte den anerkjente atrofotografen Thierry Legault å fange romfartøyet på film fra bakken.

- Jeg var klar over oppskytingen, og en mulig passering over Europa 20 til 25 minutter senere, men jeg visste ikke hvilken kurs den ville ta. Jeg tok med meg et videokamera, bare sånn i tilfelle, men forventet ikke noe spektalulært. Jeg ble forbløffet over det jeg så på himmelen, sier Legault til Dagbladet.

Utrolig prestasjon Astrofotografen Legault, som er forfatter av en bok om emnet, får skryt for å ha klart å fange kapselen «Dragon» på film. På videoen kan man tydelig se omrisset av kapselen og solcellepanelenene som lyser på siden.

Dragon-kapselen er et lite fartøy (7,2 meter lang og 2,7 meter bred) som beveger seg i flere kilometer per sekund, 35 mil over jorda. Det er dermed veldig vanskelig å lage en slik detaljert video på måten Legault har gjort.

Den oppsiktsvekkende videoen har allerede imponert flere.

- Utrolig! Dette er alvorlig bra arbeid, skriver astronom og blogger Phil Plait på Slate.com.

- Vi må bare si det. Astrofotograf Thierry Legault har gjort det igjen! skriver Universe Today.

I 2010 klarte han å ta et blinkskudd av romferja Atlantis og den ISS, som suste forbi sola på 0,54 sekunder.

Oppskytingsekperiment Dragon-fartøyet skal etter planen dokke med Den internasjonale romstasjonen (ISS) i morgen.  Med seg har den en last på 2,2 tonn, blant annet mat, nye romdrakter, reservedeler og verktøy til rundt 150 ulike eksperimenter.

Det var også knyttet mye spenning rundt oppskytingen av Dragon-kapselen på grunn av et sideekperiment. Rakettens første trinn, som separeres fra fartøyet ganske kort tid etter oppskytingen, var utstyrt med fire bein som kunne felles ut.

I stedet for å dumpe trinnet mer eller mindre ukontrollert i Atlanterhavet, ville SpaceX prøve eksperimentell teknologi for å «lande» den.

Mye skulle klaffe. Etter separasjon måtte trinnet orientere seg riktig, bremse og gjenvinne kontrollen ved hjelp av motorer. De lange beina, som lå inntil kroppen under oppskyting, skulle etter planen felles ut og dempe nedslaget.

Men SpaceX melder at eksperimentet var vellykket og at trinnet landet i Atlanterhavet og at flere skip er på vei til stedet.