Filmet ulykke i fart - dette er politiets pris

Politiets utrykning i Østfold dreide seg egentlig om sjåfør som sovnet bak rattet.

MOBIL I BILEN: Politiet rykket egentlig ut til en trafikkulykke, men måtte håndtere andre trafikanter som filmen ulykken. Foto: TT / NTB scanpix
MOBIL I BILEN: Politiet rykket egentlig ut til en trafikkulykke, men måtte håndtere andre trafikanter som filmen ulykken. Foto: TT / NTB scanpixVis mer

Politiet dro ut til en alvorlig trafikkulykke. En kvinnelig sjåfør i 70-årene hadde trolig sovnet bak rattet, krysset den doble sperrelinjen på riksvei 110 og krasjet mot en stolpe ved Kiwi Råde i Østfold.

Sluttrapporten til patruljen fra Øst politidistrikt ble likevel helt annerledes enn normalen.

Sjåføren ser ut til å ha klart seg bra etter en legesjekk på sykehuset. Politiets utsendte fikk isteden hendene fulle med å skrive ut forenklede forelegg til andre sjåfører for filming av ulykkesstedet og bilen i stolpen.

- Det er ikke selve filmingen av ulykken som er grunnlaget for reaksjonene, men forbudet mot håndholdt mobiltelefon under kjøring, sier operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Mens politiet dirigerte trafikken forbi ulykkesstedet i Råde, observerte betjentene tre sjåfører, alle menn i 30- og 40-årene, med en hånd på rattet og mobilen i kameraposisjon i den andre.

1 700 kroner og to prikker

Ifølge politiet brukte alle tre mobilen i håndholdt posisjon mens bilene var i fart.

Standard, forenklet forelegg for slik mobilbruk er 1 700 kroner pluss to prikker i førerkortet (av åtte, før førerkortet ryker i tre måneder).

Ingen av sjåførene, to fra Oslo og en fra Røyken i Buskerud, vedtok sitt forenklede forelegg.

- Dermed kommer politiets jurister til å skrive ut det som heter forelegg. Beløpet er de samme 1 700 kronene. Det vil stige dersom sakene ender i retten og sjåførene blir dømt der, sier politiets operasjonsleder.

Til Fredriksstad Blad sier Ola Nøkleby Evensen i Utrykningspolitiet (UP) at trafikanter som skal filme og fotografere ulykker har blitt en utfordring.

- Generelt opplever vi langt mer av dette nå. Dette er utfordrende, både med tanke på personvernhensyn og at det rett og slett ikke er lov å bruke telefonen mens man kjører bil. Det bør de fleste vite nå, sier Evensen.

Kvinnen fra Fredrikstad, som selv forklarte at hun trolig sovnet bak rattet før bilen skar over veien, ble fratatt førerkortet på stedet.