Filmet væpnet ran - ble frifunnet

En 18-åring som filmet kameraten (21) mens han ranet en bensinstasjon, er frifunnet for delaktighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett finner ikke at videoopptaket, som er gjort gjennom et vindu i ei blokk like ved, gjør 18-åringen til medvirker i det grove ranet mot Esso-stasjonen på Grorud i Oslo. 18-åringen beskrev delvis det han kunne se av ranet gjennom kameralinsa. Slik havnet kommentaren på opptaket.

I retten krevde politiet inndragning av videokameraet, fordi det var brukt i forbindelse med en straffbar handling, men fikk ikke medhold. Seks unge menn var tiltalt for ranet. Tre ble dømt, mens de tre andre ble frifunnet.

Etter ranet gikk flere av gjengmedlemmene inn i en leilighet like ved. De så ranet på nytt på video, før de sovnet. Gjengen ble vekket da politiet banket på døra dagen etter.

Sier det var nødverge

Det var en 21-åring som gjennomførte ranet natt til 3. desember i fjor, mens de fem kameratene sto i et vindu like ved og fulgte med. 21-åringen truet til seg 8000 kroner, før han forsvant fra stedet. De fem andre ventet til en politipatrulje kom, slik at de også fikk den delen av historien med på ransvideoen.

21-åringen gjemte ransutbyttet og pistolen på forskjellige steder, før han ringte politiet og lot seg arrestere. Seinere påviste han for politiet både pistolen og ransutbyttet som han hadde plassert i ei søppelkasse i området.

-  Handlet i nødverge

Tingretten dømte 21-åringen til fengsel i ett år, hvorav sju måneder ble gjort betinget. 21-åringen hevder han handlet i nødverge, uten at han fikk gehør for det hos dommerne.Ifølge 21-åringen hadde han tyvlånt en bil, og blitt stoppet av politiet. Bilen ble tauet inn fordi han ikke hadde serfifikat, og det ville koste 3000 kroner å få den ut igjen. Det hadde han ikke penger til. Bileieren skal ha blitt rasende og kommet med trusler over telefon om å «knuse beina eller knærne hans» om han ikke betalte.

Under den femte telefonsamtalen skal 21-åringen ha sagt at han skulle gjøre et «brekk» for å skaffe pengene.

Rømte i sokkelesten

Tre av de ranstiltalte var på det tidspunktet sammen med bileieren. Etter hvert ble han imidlertid så rasende at de tre løp fra leiligheten i bare sokkelesten til en leilighet like ved bensinstasjonen, hvor 21-åringen var sammen med to andre ranstiltalte.

Etter at de seks var samlet, begynte de å diskutere hvordan 21-åringen skulle klare å skaffe pengene. Det endte opp med at 21-åringen skulle rane Esso-stasjonen, mens de andre fulgte med gjennom et vindu like ved.I ettertid skulle to i gjengen, som begge ble dømt, hente rans utbyttet og betale bileieren.

Dommerne slår fast at det å

begå et væpnet ran mot en bensinstasjon ikke kan betraktes som nødverge.

BLE RANET: Ranet av denne bensinstasjonen ble filmet av en 18-åring, men mannen ble ikke dømt for medvirkning.