Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filminnspilling utløste full ransalarm i Oslo

Store bevæpnede politistyrker rykket ut etter meldinger om flere maskerte menn med skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet fikk i 16.30-tida i dag melding om at flere maskerte personer utstyrt med skytevåpen hadde tatt seg inn på et kjøpesenter på Oppsal i Oslo. Vitnene antok at et postran var på gang.

En rekke bevæpnede politipatruljer satte i gang en dramatisk utrykning, og tok oppstilling med ladde maskinpistoler og skuddsikre vester flere steder i området samtidig som veisperringer ble opprettet.

Men da politiet kom i kontakt med «ranerne» viste det seg at det dreide seg om en  filminnspilling - årets mest ubetenksomme sådanne. De involverte hadde et filmkamera, men hadde ikke innhentet noen tillatelse til stuntet.

«Er det mulig?!», skal en av politfolkene ha utbrutt på sambandet da den anspente situasjonen ble avklart.

- Det er snakk om fem personer som har hatt et filmprosjekt. Én av dem hadde vekteruniform mens andre var maskerte og hadde våpen, sier operasjonsleder Ellen Ulvin ved Oslo politidistrikt.

Aksjonen førte blant annet til at Oppsal postkontor ble stengt for en stund.

Full utrykning

Ifølge operasjonslederen hadde mennene tre replikaer av ekte skytevåpen.

MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- Vi behandlet dette som en reell hendelse, og rykket ut med bevæpnede styrker. Filminnspillingen var ikke varslet, sier Ulvin.

Innsatsleder Thor Langli, som ledet politiaksjonen i felten, var svært lite begeistret over  filmskapernes opptreden.

- De mente det var en helt uskyldig scene de skulle lage, men all sunn fornuft tilsier at dette skulle være varslet. Dette gikk utover masse oppdrag politiet hadde på vent da denne meldingen kom, sier han til Dagbladet.no.

Om filminnspillingen skulle vært lovlig, måtte de ansvarlige ha søkt om godkjenning, fått søknaden behandlet og merket hele området tydelig for å ikke skape frykt. Langli vil ikke gå inn på hvilken straff dagens «rans-scene» kan resultere i.

- På generelt grunnlag kan jeg si at lignende episoder tidligere har fått alvorlige konsekvenser, sier innsatslederen til Dagbladet.no.

Hadde hendelsen vært reell, ville det trolig vært ett av de mest dramatiske ranene i Norge siden Nokas-ranet.

Skulle hente i barnehagen

Mennene, som altså var maskert og utstyrt med våpenlignende gjenstander, ble blant annet observert av vitner mens de satt i en firehjulstrekker og tilsynelatende forberedte seg til postranet.

BESLAG: Politiet måtte rykke ut med store mannskaper da de fikk ransmeldinga i ettermiddag. De ble møtt av et filmteam med uekte håndvåpen. FOTO: John Terje Pedersen/DAGBLADET
BESLAG: Politiet måtte rykke ut med store mannskaper da de fikk ransmeldinga i ettermiddag. De ble møtt av et filmteam med uekte håndvåpen. FOTO: John Terje Pedersen/DAGBLADET Vis mer

En livredd kvinne som var på vei for å hente barnet sitt i barnehagen var den første som meldte fra til politiet.

Da Dagbladet.no var på stedet like etter politiets ankomst, var det slukørede filmskapere som ba om å bli anonymisert.

- Dette var et kortfilmprosjekt som skar seg noe fryktelig. Vi skulle filme en scene, men så skjedde det en misforståelse, sier en av de involverte.

De ville ikke kommentere saken ytterligere, og risikerer altså strafferettslig etterspill.

image: Filminnspilling utløste full ransalarm i Oslo
<B>BESLAGLAGT:</B> Disse håndvåpnene viste seg å ikke være ekte, men ser utvilsomt farlige nok ut på avstand.
BLIR ANMELDT: Personene i kortfilmprosjektet ble anmeldt etter episoden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media