Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmklubber frykter døden

Filmklubbene i Norge vil bli nedlagt dersom Kulturdepartementets forslag til ny film- og videolov blir vedtatt. Det hevder sentrale personer i filmklubbmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til ny film- og videolov ønsker Kulturdepartementet å innskjerpe filmklubbenes frihet. Her heter det at filmklubber som har offentlige visninger skal regnes på linje med vanlig kinodrift.

Dermed får klubbene ikke lenger vise filmer som ikke er godkjent av Statens Filmtilsyn, men bare filmer som er beregnet på vanlige kinoer i Norge.

Kroken på døra

- Dette er fullstendig hårreisende. Formålet med filmklubbene er jo nettopp å sette opp filmer som ellers ikke blir vist. Hvis vi ikke får frihet til å velge, betyr det kroken på døra for klubbene på sikt, sier Jørgen Kirksæther i Trondheim Filmklubb.

Kulturdepartementes forslag gjelder ikke private visninger. Men ettersom de fleste klubbene i Norge er åpne for allmennheten, vil visningene bli betraktet som offentlige.

- Filmklubbene er samfunnets eneste forum for fruktbar filmdebatt. Dersom vi bare skal få lov til å vise godkjente filmer, blir ytringsfriheten kvalt, sier Atle H. Boysen.

Han er leder for filmklubben Himmel og Helvete og sitter i styret i Norsk Filmklubbforbund.

Voldsspørsmål

Hovedårsaken til at Kulturdepartementet ønsker å innskjerpe reglene er blant annet den økte volden i billedmediene.

- Det sosiale hensynet veier tungt. Det skal ikke finnes lovløse rom som gjør at noen slipper lettere unna. Straffeloven bør gjelde likt for alle billedmedier, hevder Nita Kapoor, politisk rådgiver for kulturminister Turid Birkeland.