Filmlek endte i dødsulykke

19-åringen fra Oslo la seg i går kveld ned i veibanen i Askim, mens det hele ble filmet med videokamera. Kort tid seinere kjørte en bil over mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var klokka 21.45 i går kveld at politiet fikk melding om ulykken: En ung mann var påkjørt ved Sekkelstenkrysset, mellom Askim sentrum og Slitu i Østfold. Kort tid seinere ble det klart at den omkomne var 19 år, hjemmehørende i Oslo, og at han døde på stedet.

Utover kvelden og natta fikk politiet avhørt noen av vitnene, og satt sammen det hendelsesforløpet. Da ble det klart at 19-åringen omkom etter en rystende dødslek.

La seg ned i veien

19-åringen arbeidet i et Oslo-firma som driver med underholdning for barn. I går kom han og to kolleger - en mann på 24 år og en kvinne på 28 år - kjørende mot Oslo etter et underholdningsoppdrag i Sverige. De hadde derfor kostymer liggende i bilen.

De tre bestemte seg for å ta en pause i Askim, og kjørte av E18. Det var da 19-åringen tok på seg et kostyme og utførte den livsfarlige leken.

Ifølge politiets opplysninger var det 19-åringens idè å gjennomføre stuntet.

- Han gikk ut i veibanen og la seg ned på langs i østgående kjørefelt. En bil kom kjørende, men så at det lå noe i veibanen og klarte å svinge unna. Deretter reiste 19-åringen seg opp, og la seg ned igjen i veibanen, denne gangen på tvers. Femten til tjue sekunder seinere kom en annen personbil. Føreren av denne la også merke til at det lå noe i veibanen, men klarte ikke å svinge unna, sier operasjonsleder Knut Jahr ved Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Sekunder seinere lå den 19 år gamle mannen død tilbake på stedet.

Mens det vanvittige stuntet pågikk, ble det hele filmet av den ene av den omkomnes kolleger. Den andre så på fra veikanten.

- Vi har tatt beslag i filmen, og opptakene underbygger de forklaringene vi har hørt, sier Jahr til Dagbladet.no.

- Vi har også hørt at 19-åringen var glad i å utføre såkalte «stunts», legger han til.

I sjokk

19-åringens to kolleger var i sjokk etter hendelsen, og ble tatt hånd om av familie, venner og kolleger.

- De ble først tatt hånd om av politiet, men de var i sjokk, og lot seg ikke avhøre. Vi regner med å få gjennomført det i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Sjåføren som kjørte ned mannen var alene i bilen, og har forklart at han ikke så hva som lå i veibanen før det var for seint. Politiet skal ikke ha mistanke om promillekjøring, men det ble rutinemessig tatt blodprøve av føreren.

Advarer

Politiet er rystet etter dødsleken som utspant seg i Askim, og som fikk så tragisk utgang.

- Vi har aldri opplevd noe liknende, og vi må på det sterkeste fraråde ungdommer å finne på noe sånt, sier Knut Jahr til Dagbladet.no.

Ifølge politiet er det mange likhetstrekk mellom dødsleken på Askim og de såkalte «Jackass»-stuntene, som de siste åra har bredt om seg etter den amerikanske tv-serien med samme navn. I USA har unge blitt både skadd og drept etter å ha gjort livsfarlige stunt, og fenomenet dukket også opp i Norge.

I fjor rykket barne- og familieminister Laila Dåvøy ut og advarte mot farsotten.

- Ungdom som utfører slike stunt vet ikke hva de utsetter seg for. De tror dette er å være tøff, men på et blunk kan de være ødelagt for resten av livet, sa Dåvøy til Dagbladet i mars i fjor.

DØDSLEK: Her ble 19-åringen påkjørt og drept.