Filmpar må rive gjerde på Hvaler

Løkkenberg/Kristiansen tapte langvarig strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Filmparet Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen har tapt den langvarige striden om et gjerde på Herføl i Hvaler kommune.

Der har ekteparet et flott landsted i Rognhavn, som de i 1995 satte opp et hvitmalt stakittgjerde rundt.  Gjerdet går helt ned i fjæresteinene i sjøkanten.

Det er dels satt opp på nakne svaberg, og er svært godt synlig, ifølge Fredrikstad Blad - som også har bilde av det berømmelige og forseggjorte stakittgjerdet.

Ulovlig satt opp

Gjerdet fikk opprinnelig klarsignal av kommunen, men ikke av fylkesmannen i Østfold. Saken kokte bort, gjerdet ble stående, men etter ti år ba kommunen ba om at det ble fjernet, av hensyn til den frie ferdselen.

Ekteparet anket, og fylkesmannen i Vestfold har som settefylkesmann kommet med sin endelige beslutning.

Gjerdet må rives, da det ikke er lagt fram tungveiende grunner for å beholde det.

Ikke nok med et par sauer

FRITIDS-SMÅBRUK Det er rundt denne eiendommen på Herføl på Hvaler at ekteparet Løkkeberg/Kristiansen har et gjerde som må rives. Det har stått der siden 1995. FOTO: SCANFOTO
FRITIDS-SMÅBRUK Det er rundt denne eiendommen på Herføl på Hvaler at ekteparet Løkkeberg/Kristiansen har et gjerde som må rives. Det har stått der siden 1995. FOTO: SCANFOTO Vis mer

Løkkeberg/Kristiansen har hevdet at de driver landbruk og trenger gjerdet på grunn av husdyr, men fylkesnmannen kan ikke se at landbruksdrift er dokumentert.

Å ha et par sauer på beite er ikke tilstrekkelig for å kunne sette opp et gjerde, er det hevdet fra kommunens side.

Fylkesmannen hevder småbruket er en fritidseiendom, og at det ikke kan være nødvendig å ha et skjemmende gjerde rundt denne.

Saken er behandlet etter plan- og bygningsloven. Det er byggeforbud i 100-metersonen, og dette omfatter også gjerder. Gjerder vil også minske tilgjengeligheten til strandsonen og er slik sett i strid med de rikspolitiske retningslinjer for Oslofjordregionen.

TAPTE: Filmekteparet Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen fikk gjerde-avslag hos fylkesmannen.