Filmrekvisitt var menneskehode

Hodet har blitt brukt i en film på 70-tallet. Nå har forskere oppdaget at det er ekte.

EKTE: Det viste seg at hodet, som er på størrelse med en voksen persons knyttneve, er ekte. Foto: Adam Kiefer / Mercer university
EKTE: Det viste seg at hodet, som er på størrelse med en voksen persons knyttneve, er ekte. Foto: Adam Kiefer / Mercer university Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Universitetet Mercer i Georgia i USA trodde de hadde et falskt menneskehode på utstilling. Nærmere undersøkelser viser at det stemte ikke.

Hodet er ekte, og satt i sin tid på skuldrene til en kriger som døde for nesten hundre år siden i Amazonas, skriver NBC News.

Nå har universitetet bestemt seg for å returnere hodet til Ecuador, og de har overlevert det til konsulatet.

Krympet

Hodet er en «tsansta», eller et «krympet hode». Hodekrymping ble gjort av noen urfolksstammer i Ecuador og Nord-Peru ved at de fjernet huden fra hodene til sine falne fiender, og krympet den ved å utsette dem for varme.

Deretter ble hodene satt på utstilling for at man skulle overta kraften til fiendene sine. Dette aktuelle hodet er omtrent på størrelse med en knyttneve.

Utover 1800-tallet begynte disse hodene å få verdier, fordi reisende fra Europa og USA ville ha dem med seg hjem. Dette gjorde at det ble et marked for falske hoder, og det var en slik falsk utgave universitetet trodde de hadde, skriver universitet i en pressemelding.

Beklager

- Dette er ikke en raritet, det er noens kropp, det er noens kultur, og det er ikke vårt, sier forsker Adam Kiefer til NBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer