Filmskaper løslatt i Irak

Amerikanske Cyrus Kar er endelig renvasket etter terrormistanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En høring 4. juli konkluderte at dokumentarfilmskaper og tidligere marineveteran Cyrus Kar (44) ikke er terrorist, og han er nå sluppet løs etter halvannen måneds fangenskap i Irak. Familien hans i Los Angeles feirer nå løslatelsen som de gikk til sak mot amerikanske myndighter for å oppnå.

- Kar ble tatt for å være en mulig sikkerhetstrussel i Irak. Etter avhør underrettet militæret FBI som har etterforsket om Kar har deltatt i terrorvirksomhet, heter det i en uttalelse fra amerikanske militærmyndigheter i går.

FBI fant ut fra etterforskningen og vitneavhør at Kar ikke var skyldig i det han ble mistenkt for, men likevel ble ikke filmskaperen løslatt umiddelbart . Mens militæret nå framstiller hendelsen som en bekreftelse på deres dyktighet til å finne ut hvem som er terrorister, raser Kars familie mot det de mener er et urettmessig overgrep, melder nyhetsbyrået AP.

- De skylder en unnskyldning for å ha stjålet 50 dager av livet hans, og for å ha skapt et mareritt for familien, sier en talsmann for rettighetsorganisasjonen som har bistått familien.

Iranskfødte Kar tilbrakte nesten to måneder i fangenskap uten en formell siktelse. Amerikanerne tok hånd om ham 17. mai etter at han ble funnet i en taxi som inneholdt utstyr som kunne brukes i bomber. De mistenkte ham for å ha forbindelser til opprørere eller terrorister.

Kar var i Irak for å lage en dokumentarfilm om Persias grunnlegger, kong Cyrus den store. Amerikanske myndigheter nekter å oppgi hvem de holder i fangenskap i forbindelse med krigføringen i Irak og Afghanistan. Det var derfor familien til Cyrus Kar som gikk ut med filmskaperens navn, i håp om at oppmerksomhet om saken kunne bidra til en snarlig løslatelse.

Utenom Kar, bekreftet myndighetene at de har fire andre amerikanske statsborgere i fangenskap, men nekter å oppgi noen form for personalia. Ingen av dem er formelt siktet, og de har ikke fått advokat.

Tre av dem er opprinnelig fra Irak, og en fra Jordan. Sistnevnte ble arrestert under et raid i fjor, og er mistenkt for å ha nære forbindelser til Abu Musab al-Zarkavi - den angivelige al Qaida-lederen i Irak. Gårsdagens pressemelding opplyser ikke hva som skjer med de fire andre fangene.

VENTER I BAGDAD: Cyrus Kar har fortalt familien at han er utslitt og sulten, og at han må vente på et nytt pass før han kan forlate hotellet i Bagdad og reise hjem. Foto: SCANPIX/AP
VENTER I BAGDAD: Cyrus Kar har fortalt familien at han er utslitt og sulten, og at han må vente på et nytt pass før han kan forlate hotellet i Bagdad og reise hjem. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
FANGER I ØRKENEN: De er ikke kjent hva som skjer med de fire andre amerikanske fangene som er i Irak-fangenskap.
<B>BER OM HJELP: I forrige uke holdt slektningene Shahrzad Folger (venstre) og Parvin Modarress pressekonferanse i Los Angeles.
UTEN VANLIG RETTSBESKYTTELSE: Her holdes fanger i Irak.