Filmstjerna hudfletter Boris Johnson

Hugh Grant er ikke med i fanklubben til Storbritannias statsminister.

MISFORNØYD: Hugh Grant er ikke spesielt fornøyd med Storbritannias statsminister, Boris Johnson, Foto: AFP / NTB scanpix
MISFORNØYD: Hugh Grant er ikke spesielt fornøyd med Storbritannias statsminister, Boris Johnson, Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Storbritannias statsminister, Boris Johnson, ville be Dronning Elizabeth om å suspendere Parlamentet fra september og fram til 14. oktober.

«Queens Speech»

Onsdag ettermiddag fikk han dronningens formelle samtykke til at Parlamentet suspenderes «ikke tidligere enn mandag 9. september og ikke seinere enn torsdag 12. september».

Boris Johnson ville ha, og får, det som i Storbritannia omtales som «Queens Speech», altså trontale, ifølge Reuters.

Dronning Elizabeth skal da lese opp en tale forberedt av regjeringen, som vil framheve deres politiske planer for det kommende året.

Det er i utgangspunktet ikke noe kontroversielt med dronningens tale. Tradisjonelt sett finner den sted hvert år, men på grunn av brexit har ikke dronningen holdt en slik tale siden 2017.

Mange reagerer på at Johnson vil ha trontale akkurat nå, bare kort tid før britene etter planen skal tre ut av EU.

Avgjørelsen om å suspendere Parlamentet akkurat nå, for å forberede dronningens tale, vil gjøre det svært vanskelig for Parlamentet å fatte vedtak for å hindre eller utsette utmeldelsen av EU og unngå en såkalt hard brexit 31. oktober.

- Jeg er sjokkert over regjeringen, som snakker om suverenitet, men vil suspendere Parlamentet for å hindre granskningen av planene om en skjødesløs brexit uten en avtale, sier Labour-leder Jeremy Corbyn, ifølge NTB.

- Dra til helvete

Han har skrevet et brev til dronningen, der han gir uttrykk for bekymring for Johnsons planer.

Også parlamentsleder John Bercrow er kritisk. Han kaller det en konstitusjonell skandale.

- Det er åpenbart at dette er ment å hindre Parlamentet i å debattere brexit og gjøre sin plikt med å stake ut en kurs for landet, sier Bercrow.

Statsministeren møter også på kraftig kjendismotbør. Den svært kjente skuespilleren, Hugh Grant, går til frontalangrep på Johnson, med en kraftsalve som ikke på noen måte egner seg for sarte øyne.

«Du skal ikke kødde med mine barns framtid. Du skal ikke ødelegge frihetene min bestefar kjempet to verdenskriger for å forsvare. Dra til helvete, din oppskrytte gummibadeleke. Storbritannia står opp mot deg og dine masturberende prefekter», skriver skuespilleren på Twitter.

På tross av den massive motbøren han får, avviser statsministeren at målet er å gjøre det vanskelig for brexitmotstanderne.

- Det er helt usant. Vi skal legge fram et nytt program med lovforslag rettet mot kriminalitet og helsevesenet, og sikre at vi har den finansieringen vi trenger til utdanning, sier Johnson, ifølge Sky News.

Han legger til at det vil bli rikelig med tid til å diskutere brexit både før og etter et «avgjørende» EU-toppmøte 17. oktober.

Motstand i folket

Mens medlemmene må gi sitt samtykke hvis Parlamentet skal ta pause i en eller flere dager, har de ingen formell mulighet til å hindre en suspendering av den typen Johnson legger opp til, forklarer BBC.

Det er vanlig at Parlamentet stenges i en kort periode før trontalen, men det skjer stort sett i forbindelse med nyåpning etter valg. Formelt trer Parlamentet vanligvis sammen for ett år av gangen, men den inneværende perioden har vart siden valget i juni 2017.

Motstanden mot Johnsons suspensjon er også stor i det britiske folket. Onsdag kveld har allerede en million briter skrevet under på en underskriftskampanje mot suspensjonen.

Underskriftene ble samlet inn i løpet av noen få timer. På kampankens hjemmeside heter det at Parlamentet ikke må bli oppløst med mindre Storbritannia utsetter eller kansellerer utmeldingen.

Motstanden mot Johnsons trekk har vært betydelig i Storbritannia. Kun 27 prosent av den britiske befolkningen støtter Johnsons månedslange suspensjon, ifølge en undersøkelse gjort av YouGov. 47 prosent svarer at de er imot beslutningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer