Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Filmsuksess på nett

25.000 filmer sett på fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden Filmarkivet.no ble lansert torsdag 18. november, er 25.000 filmer norske spillefilmer, kortfilmer og reklamefilmer blitt avspilt på nettsiden.

- Det er helt fantastisk og langt over våre forventninger. Nå gleder vi oss til å legge ut flere filmer, sier daglig leder i NorgesFilm AS, Jan Robert Jore til Dagbladet.no.

- Dette tyder på at satsingen på nye distribusjonskanaler har vært riktig og at norske filmklassikere har et marked, sier samarbeidspartner og direktør Vigdis Lian i Norsk Filminstitutt.

"Kroppen min" og 50-tallsreklamer

De mest populære filmene er de gamle 50-talls reklamefilmene for øl, sigaretter og damehatter som folk kan se gratis.

Av de filmene som må betales for, er det "Kroppen min" (2002) av Margreth Olin, kortfilmen "Digre Daier" (1977) og spillefilmene "De Dødes Tjern"(1958), "Kjærlighetens Kjøtere" (1995) og "Døden på Oslo S" (1990) som er mest populære.

Per i dag er det 170 filmer fra det nasjonale filmarkivet som er gjort tilgjengelige for nettbrukere. Listen inneholder filmer fra alle epoker i norsk filmhistorie - blant annet alle filmene til Margreth Olin. Langt over 100 filmer er rettighetsklarert, og planen er å legge ut ca tre nye filmer i uka.

Erotisk komedie

Første desember legges to nye filmer ut - den eldste og en av de aller nyeste i norsk films historie. Den erotiske komedien Jo tykkere, jo bedre fra 1911 er den eldste bevarte spillefilmen i Norge, og kom ut tre år før filmsensuren ble innført i Norge.

Samtidig kommer kortfilmen Tokyo Express (2004) av Arild Støfring, en film som ennå ikke har hatt premiere.

Med tid og stunder kommer utenlandsk film også.

- Vi ønsker å komplementere med kvalitetsfilm fra utlandet og jobber med avtaler, sier Jore.

Tjenesten kalles video on demand og betyr ganske enkelt at du betaler fra null og opptil 30 kroner for å spille av en film fra nettstedet. Enten på datamaskinen direkte, eller ved å koble denne til TV-en.

LES OGSÅ:

KROPPEN MIN: Margreth Olins film er den mest populære på Filmarkivet.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!