Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Filosof mener Breivik må bli behandlet som andre

- Må få samme mulighet til rehabilitering som andre fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrordømte Anders Behring Breivik må få samme mulighet til rehabilitering og tilbakeføring til samfunnet som andre fanger, mener filosof Einar Øverenget.

Tidligere denne uka skrev Aftenposten at Breivik vurderer å gå rettens vei for å få soningsforholdene i Ila fengsel kjent rettsstridig. Breiviks forsvarer Tord Jordet sa at Breivik vil gå til sak blant annet fordi han blir isolert fra andre innsatte og blir nektet kontakt med personer utenfor fengselet.

Filosofen Einar Øverenget mener det viktigste i straffereaksjonen mot massedrapsmannen er at samfunnet ikke lar ham vinne fram.

- Han forsøker å sette rettsstaten ut av spill med sine handlinger. Vi må forsvare rettsstaten nettopp ved ikke å gjøre det samme i vår reaksjon mot ham, sier Øverenget til Aftenposten.

Øverenget, som var innkalt som sakkyndig vitne av forsvarersiden under 22. juli-rettssaken, mener derfor at legitimeringen av straff må være den samme for Breivik som for alle andre. Han får støtte for sitt syn av flere jusprofessorer.

- Likevel er det mye som tyder på at tilfellet Behring Breivik er veldig spesielt, noe han selv også tydeliggjør med egne ord. Derfor må man se dette som et tilfelle der livsvarig atskillelse fra samfunnet kan vise seg å være nødvendig, sier filosof og forsker Henrik Syse ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Han er koordinator for et forskningsprosjekt om norsk identitet og virkelighet etter 22. juli.

Direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet understreker at det ikke er noe i regelverket som åpner for at noen kan unntas fra prinsippet om at den som soner en straff, skal forsøkes rehabilitert og slippes ut igjen i samfunnet.

(NTB)