Filosof og rotekopp

Navn: Jan Balstad Alder: 62 Yrke: Nest-leder i LO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I den lille nordrussiske byen Oktjabrskij blir Jan Balstad framstilt som Norges fjerde største mann etter kongen, statsministeren og LO-lederen. Han er jo nestleder i LO, men han gjorde ingen stor figur i tirsdagens «Brennpunkt» på NRK1. Han satt der ganske uforstående da han ble spurt om forretningsavtaler selskapet Pandestor har inngått med ham som styreformann. Nå er det jo stort sett bare programmedarbeiderne som framstår som hederlige i dette programmet, men tirsdagens utgave om trelastprosjektet ved Arkhangelsk har vakt politiske reaksjoner fordi SND har gitt millionlån til selskapet uten å ha alle opplysninger på bordet. Dessuten satt Balstad selv som styremedlem i SND, og den ikke ukjente Arne Treholt har interesser i Pandestor.
  • Næringsminister Grete Knudsen har bedt om en grundig gjennomgang av saken, og opposisjonen i Stortinget lukter Ap-blod og snakker om partikameraderi. Og Balstad selv har trolig levd opp til sitt gamle tilnavn: «Fagbevegelsens Columbo», den italiensk-amerikanske politibetjenten som snublet i tepper og sine egne bein mens han klødde seg i hodet. Det var visstnok Terje Rød-Larsen som ga ham tilnavnet. Trøsten får være at Columbo alltid gikk av med seieren.
  • Han har tordnet mot bankenes utbyttepolitikk og like etter sørget for større utbytte i Vår Bank. I 1998 høstet han storm på arbeidsplassene da han sa at lønnsoppgjøret var blitt for dyrt. Han vurderer ikke alltid reaksjonene på det han sier, men stort sett holder han seg også i skyggen. Han er forhandler, bakspiller og strateg. Han holder seg oppdatert om utviklingen i industri og næringsliv og har en evne til nytenking som har gitt ham et annet tilnavn: «Filosofen».
  • Han var nestleder i Jern og Metall under Lars Skytøen, men gikk seinere til LO, og har vært en av Hågensens viktigste støttespillere. Han var handelsminister et års tid uten å sette varige spor etter seg, men han vakte en viss oppsikt i Portugal, der de ventet ham med rød løper. De skjønte ikke at det var en minister som kom ut av ei drosje med veske og plastposer. Han holder i det hele tatt stilen som rotekopp og har kommet til møte i NHO med ulike sko.
  • Men han har begge beina på jorda. Han er oppvokst på Simensbråten i Oslo og har bakgrunn som fagarbeider på NEBB. Og tåler en på nebbet.