Filosof til filmen

Han var lenge fordømt som en fiende av kommunismen, men i dagens Kina er hans filosofi på vei tilbake, og makthaverne lager film om hans liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formann Mao Zedong mente at Confucius (eller K’ung-fut-tsu) tanker ikke hørte hjemme i et marxistisk samfunn. Under kulturrevolusjonen (1966-1976) dro Rødegardister til Confucius hjemby Qufu, knuste hans families hjem, ødela hans gravsted, og rev ned et tempel som var reist til hans ære. I tillegg ødela de over 6000 eiendeler som skal ha tilhørt Confucius.

Dagens lederskap i Kina, med president Hu Jintao i spissen, synes åpenbart å mene at man har tapt de tradisjonelle verdier om ære og anstendighet som Confucius var læremester for. Hu Jintaos entusiasme for Confucius har ført til at han viser til Confucius verker når han ber massene om å lære den sosialistiske følelse av ære og skam. Denne endringen i lederskapets oppfatning av filosofen er som tatt ut av Confucius lære hvor han sier:

«De eneste som ikke forandrer seg er vismenn og idioter.»

Og kanskje har president Hu Jintao og hans nærmeste i ledelsen for Kinas kommunistparti også lært litt om ledelse av Confucius. I «Fem kvaliteter og fire onder» sier han om ledelse:

«Dersom en leder er redelig, vil det være lydighet uten ordregiving. Men hvis han ikke er redelig vil det ikke være lydighet, selv med ordregiving.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nå kommer filmen om filosofens liv med skuespilleren Chow Yon-Fat i hovedrollen. Han er mest kjent for en rekke hardkokte gangsterfilmer fra Hong Kong, og filmer som «Snikende tiger. Skjult drage», og «Slaget om den forbudte by». Filmen vil i sin helhet blir finansiert av staten. Confucius levde fra 551 til 479 f.k. og hans skrifter dominerte det kinesiske samfunn i flere hundre år. Først på slutten av det 16 århundre ble hans tanker kjent i Europa.

Stadig bedre økonomi i Kina, og et økende fokus på kinesisk historie og filosofi har ført til at ei bok om Confucius tanker har solgt i millioner av eksemplarer, og forfatteren, professor Yu Dan har fått stor oppmerksomhet. Boka er blitt kalt « Kinesisk kyllingsuppe for sjelen». Det lover godt for at filmen kanskje kan bli både sjelemat for kineserne og kan bli en kassasuksess for staten og president Hu Jintao. I så fall kan han oppfylle begge deler av det Confucius sier og å gjøre det riktige, og det å selge:

«Den kloke mann forstår hva som er riktig; den som ikke er så klok forstår hva som selger».

Så kanskje kan Kinas president oppnå visdom som følge av beslutningen om å betale for filmen om Confucius. Confucius sier nemlig:

«Man kan oppnå visdom på tre måter; først gjennom refleksjon, som er det nobleste, så ved imitasjon, som er det enkleste, og sist ved erfaring, som er den bitreste.