Fin flaskeform

Timeglassfiguren er historie: Vi er snart i fin flaskeform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Vel overstått jul. Med de tilhørende fetevarer: For ribbe, medisterkaker og sylte er tradisjon, selv om de legger nye lag med fett rundt livlinja. Og blir fulgt av en ny tradisjon: en flom av nyttårstilbud om nye og hurtigvirkende slankekurer.

Nyttårskåringer er også blitt tradisjon. Jeg festet meg spesielt ved magasinet Celebrity Bodys avstemning. Hvor David Beckham gikk til topps med herresidens «mest perfekte» kropp, mens Kylie Minogue, Halle Berry, Jennifer Lopez og Liz Hurley utgjorde kvinnekroppen, unnskyld kvinnetoppen.

MEN AKK, avstanden mellom idol/ideal og virkelighet er som vanlig stor - og økende. Det viser DataSize Researchs ferske målinger av britenes vitale mål: På 50 år har gjennomsnittsvekta økt med 9,5 kilo for kvinner og 13,7 kilo for menn. Og dessverre er det midjen som får det største velferdstillegget hos begge kjønn: Den har økt med henholdsvis 7,5 og 10 centimeter fra 1952 til 2002.

Vi er rett og slett i ferd med å bli flaskeformet, i skarp kontrast til Celebrity Bodys listetopper.

PÅ MANDAG VISER Channel 4 et program som heter «Skinny Kids», hvor småjenter helt ned i seksårsalderen forteller om sine «vektproblemer». En tynn sjuåring sier at hun er den eneste i klassen med «tykke legger», en elleveåring klager over både legger og mage. Programmet viser jentunger som ikke bare er opptatt av vekt; de er helt fiksert.

Hvor har de det fra? Kanskje fra TV, hvor det nesten ikke er overvekt å se?

Å GÅ NED I VEKT er blitt en livsstil - og en dundrende fiasko. Aldri har vi vært så besatt av å være tynne, og aldri har vi vært så overvektige: Fordi mat har mistet sin funksjon. Sult og appetitt er ikke lenger to sider av samme sak. Vi spiser ikke lenger fordi vi er sultne, eller fordi vi trenger mat: Vi spiser fordi vi kjeder oss, er triste, opphissede, sinte... ja, noen er så sinte at de spiser seg i hjel.

I boka «The Hunger Gene» hevder Ellen Ruppell at 1,1 milliard mennesker i Vesten er sterkt overvektige. I USA er visstnok 34 prosent overvektige og ytterligere 27 prosent smellfeite - til tross for at amerikanere hvert år bruker nesten et halvt norsk statsbudsjett på slankekurer.

NORDMENN ER OGSÅ på vei inn på lista over verdens feiteste, med god hjelp av fastfoodkjeder, snacks og alskens ferdigmat. Som gjør det så forbannet vanskelig å holde nyttårsforsettene om ny livsstil, færre etegilder og mer mosjon.

En mager trøst, kanskje, men hva med å saksøke matprodusentene? Når tobakksfabrikantene får blø for sin kreftframkallende nikotin, er det naturlig at Maarud, McDonald's & Co. også får svi: Fedme gir høyt kolesterolnivå, fare for sukkersyke og andre lidelser.

Et søksmål vil sette tingene på plass: For det er jo ikke vår skyld at vekta øker...

PERFEKT: Halle Berry og Liz Hurley (bildet undet) representerer kroppsidealer som stadig færre lever opp til.