Fin frue til scenen

Navn: Flettfrid Andrésen Alder: I overgangsalderen Yrke: Frue

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • I dag taler vi om, må jo denne spalten hete, sier fru Flettfrid Andrésen, når hun får vite at hun er dagens navn i Dagbladets dagbok. 15 år er gått siden det norske folk hørte denne særegne røst fra folkedypets øvre sosiale lag for første gang. Det skjedde i Nitimen i NRK, der Flettfrid kommenterte ting og tang i tida, til lytternes spontane begeistring. Den snakkesalige trondhjemsfruen ble en hit - fra første tellerskritt. Seinere sto skuespiller Jakob Margido Esp fram i TV, ukeblad og aviser med sin utspjåkete Singsaker-frue, og siden har hun både gledet og plaget oss, alt etter smak og behag.
 • Mange Flettfrid-sketsjer og opptredener er det blitt, før fruen endelig fant en plass på Trøndelag Teaters scene, og i morgen får vi vite hva anmelderne mener om den siden av saken. Edvard Rønning heter forfatteren bak stykket, men uten skuespiller Jakob Margido Esp (55), opprinnelig fra Byneset i Trondheims landlige utkant, hadde det selvsagt aldri blitt noe. Som Arthur Arntzen er Oluf Raillkattli, er det ingen andre enn Esp som kan fylle fruens kostymer.
 • Skuespiller Esp kan dessuten mer enn å være morsom. Han er en samfunnsengasjert herre, med medlemskap i verdikommisjonen. Fra ukepressen er det vel kjent at han ved en korsvei prøvde å ta livet sitt, og han har åpent fortalt om selvmordsforsøket. Det gjør han stadig, som foredragsholder om selvmordsproblematikk, i folkeakademier, på høyskoler, universiteter og i helseinstitusjoner.
 • Forleden lot Esp Internett-brukere slippe til med nærgående spørsmål, og for all verdens interesserte forklarer han at han er ingen transvestitt, og at han ikke bruker Flettfrids gevanter privat.
  - Jeg har ikke fått direkte respons fra transvestittmiljøer, men jeg går ut fra at de, i likhet med mange andre, finner interessante sider ved fruen, opplyser han.
 • I teaterstykket «Flettfrid tar saken» banker krisen på døren av eketre, og vi får møte hittil ukjente familiemedlemmer, som fruens pønker-sønn Fridtjof (Hans Petter Nilsen), unnfanget en natt på hurtigruten, og hans «kulørte» venninne Maybell (Tale Lerheim). I løpet av de to timene moroa varer, rekker Flettfrid å bli bestemor til det som etter alt å dømme må være en mulatt.
  - En stillferdig liten verdenspremiere, en dramatisk stilkomedie med hepi end, her inne på den gamle scene, dette deilige klenodium, sier Flettfrid selv, og forsikrer oss om at hun er totalt upolitisk:
  - Jeg har stemt Høire i alle år!