Fin gammel årgang

Sakprosa er bokvårens moteord. Men Norges fornemste sakprosabokserie kan i år feire 60-årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«HELE USA er Disneyland, og vi er alle i Big Brother». Ordene er hentet fra «Big Brother og andre virkelighetsillusjoner», de seine, nyoversatte tekstene til samfunnstenkeren Jean Baudrillard (1929-2007). For et par tiår siden gjorde essays som «Etter orgien», begrepet «simulakra» og spissformuleringer som «Disneyland fremstiller seg som et fantasiland for å skjule at det virkelige Amerika er et Disneyland» franskmannen til et av postmodernitetens orakler. Baudrillards interesse for USA generelt og underholdningsindustrien spesielt, fulgte ham med andre ord gjennom mange år. Når Cappelens Upopulære Skrifter nå sender ut Baudrillards realityrefleksjoner, sluttes sirkelen.

DA SERIEN ble relansert for 17 år siden, var det nemlig blant annet med Baudrillard-tittelen «I skyggen av de tause majoriteter». «En litterær hån mot den norske folkelighet», het det i NTBs omtale av bøkene. Med Trond Berg Eriksen, Håkon Harket og Eivind Tjønneland i redaksjonsrådet, hadde Cappelen gjenopptatt den ambisiøse satsingen på «sentrale tenkere innenfor den vestlige kulturkrets, med enkelte innslag av gamle klassikere». Uvanlig var det at selskapet Mobil delfinansierte flere av de ikke nettopp brede utgivelsene. Den aristokratiske Cappelen-«Kardinalen» Henrik Groth, som hevdet at det verste han visste var «åndelige damer» og slo fast at «Nordmenn er de eneste analfabeter som kan lese og skrive», hadde i 1948 lansert serien med det vittige navnet. «Cappelens serie med den provoserende tittel viser at det nytter å erte folk til å lese», mente Arbeiderbladet. Groth hadde ifølge Lars Roar Langslet «utspekulert sans for «snob appeal»». I forbindelse med relanseringen kalte Langslet serien «en intellektuell kjendiskatalog», og skrev i Aftenposten at André Bjerke mente navnet var genialt: «Han antydet at andre forlag burde plagiere den – f. eks. «Gyldendals uleselige romaner» eller Aschehougs «Hva De ikke bør vite»».

Artikkelen fortsetter under annonsen

FØRSTEBOKA, Jean-Paul Sartres «Eksistensialisme er humanisme», ble en suksess, og fra 1948 og fram til tidlig 1970-tall, utkom rundt 90 «Upopulære». I to tiår lå serien død, før gjenoppstandelsen gjorde 1990-åra til ei god norsk tid for oversatt høykvalitetssakprosa signert Theodor W. Adorno, Sigmund Freud, Susan Sontag og Roland Barthes. Noen bøker var opptrykk fra seriens første år; de fleste var nyoversatt. Etter en forsiktigere periode på 2000-tallet, økte serien tempoet for et par år siden, med nytt redaksjonsråd og Fritt Ord-tilskudd. Baudrillard-utgivelsen er nummer 56 i den nye rekken «Upopulære», som nå er inne i sitt 17. år og kontinuerlig har utgitt betydningsfulle essays og teoritekster – uavhengig av skiftende moter. Det er vel verd å huske på når «sakprosa» denne våren plutselig er på så manges lepper, og forskerne ivrig diskuterer begrepets definisjon og forhold til skjønnlitteraturen.

AUD GLOPPENS stilrene designmal fra 1991 har holdt seg forbløffende godt: Fortsatt er de «Upopulære» blant den norske bokhyllas mest elegante bøker. Den viktige polsk-britiske sosiologen Zygmunt Bauman har skrevet en egen tekst spesielt for serien, og i seinere år har virkelige klassikere som Aristoteles og Marcus Aurelius supplert Foucault og Heidegger. I løpet av 2008 bokintroduserer serien den innflytelsesrike italienske filosofen Giorgio Agamben på norsk, og sender ut en artikkelsamling av den berømte litteraturforskeren Erich Auerbach. Begge er de med på å markere 60-årsjubileet for bokserien som, ved siden av konkurrenten Thorleif Dahls Kulturbibliotek, er Norges desidert fornemste.