Fin guide til Oslo-arkitekturen

En hendig og tiltalende innføring i hovedstadens byggeskikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boka «Arkitektur i Oslo» er skrevet av arkitekt Ole Daniel Bruun, og fotograf har vært Morten Krogstad - to bypatrioter som lenge har gjort seg bemerket i bygningsvernarbeidet. 1500 hus og husgrupper har fått plass i det tiltalende og hendige verket, og utvalget balanserer fint mellom monumentalbygg og den mer folkelige arkitekturen. Samtidig er hele den urbane sagaen {ndash} fra middelalderbyen i Bjørvika og kvadraturens Christiania via Homansbyen og Grünerløkka til 1990-tallets bebyggelser {ndash} detaljrikt og levende ivaretatt.

Kronologisk

Metoden har vært å presentere byutviklingen kronologisk, i kapitler som «Den nye hovedstaden (1814{ndash}78)» og «By og bygd gror sammen (1965{ndash}80)», et heldig grep fordi vi på denne måten kan følge arkitekturhistoriens skiftende uttrykksformer som i en fortelling.

Hver epoke innledes med en oversiktsartikkel som setter de forskjellige arkitektoniske fasene inn i en større sammenheng, med henvisninger til sosiale og kulturelle hendelser som har innvirket på byggeskikken. Hver enkelt bygning er dessuten nummerert og markert på kart som gjør det lett å finne fram til det man er ute etter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer