Finalesben

En gammel kriger er forbannet på NRK-kåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETTER ET langt og fryktløst liv på barrikadene for homosaken, kan Kim Friele trolig telle fiender på mer enn begge hender. Frieles motto har aldri vært at fred er det beste. Både innad i miljøet og utad i samfunnet det derfor ikke overraskende at mange finner det kontroversielt at hun ble nominert som en av de ti finalistene til NRKs kåring av 100-årets viktigste person. Det er hun selvfølgelig klar over selv og rede til å ta med fatning. Det hun derimot ikke var forberedt på, ifølge Dagbladet i går, var de fiendtlige angrepene på internettets chattesider der ytringsfriheten kan boltre seg friest og mest brutalt uredigert. Etter å ha fått «bøtter med dritt over meg på nettet siden mars», truer Friele nå med å boikotte hele NRK-kåringen. Det som skulle være en ære er i stedet blitt et mareritt.

JEG KAN forstå at deltakere i en konkurranse de ikke har meldt seg på, kjenner smilet stivne når det viser seg at deres seriøse livsinnsats blir vurdert og kommentert på Big Brother-vis. Realitykonseptet, inntil de sjarmerende Tufte-nerdene ga det et menneskelig ansikt, handler nå en gang først og fremst om å bli stemt ut eller å stemme konkurrentene ut. Skal noen kåres som vinner, må andre ubønnhørlig ut av spillet. Og reality-generasjonen rygger ikke tilbake for drittkasting. De «heldige» som hittil har fått være med, har vist hva som må til. Slik ble det en egen sjanger å kopulere i fylla på TV for å vinne premien, 15 minutters berømmelse og kanskje en karriere som programleder før glemselen senker seg. Nettet er mediet som ikke lar seg temme. Det som skjer og skrives her er selve forutsetningen for leken. Da må man som kjent tåle steken.

NRKs KÅRING som skal avgjøres 17. desember med dunder og brak og egen festforestilling på TV, består av et finaleheat de færreste nålevende personer ville meldt seg på frivillig, hvis du ikke har selvtillit på størrelse med gullrekka på fredagskvelden. Eller hvem synes du fortjener æren som 100-årets viktigste person målt mot Kong Haakon? Kong Olav? Fridtjof Nansen? Eller Kim Friele, rikslesben, grenseflytteren og bråkebøtta? Som til og med lever i beste velgående og følgelig ikke, som sine skarpeste konkurrenter, er gravlagt på statens bekostning. Som kjent virker en slik bekostning som regel meget befordrende på juryens sympati.

NÅ ER FRIELE som den mest kontroversielle finalisten prisgitt nettredaktørenes ansvar, og det omfatter ikke forhåndssensur. Finalist Friele ber på sin side om at NRK utviser empati på nettet, siden dette er NRKs egen idè. Redaktør i NRK.no, Are Nundal, svarer at han vil «fjerne det som går over streken». Slik er vilkårene i den nye offentligheten der vi alle kan kommentere hverandre på det mest brutale, og ta igjen, hvis vi orker. Jeg synes det kler Friele godt, som en av de viktigste personene i dette 100-året - å ta igjen i stedet for å boikotte. Mer i tråd med seg selv. Grensesprengende. Og grensesettende.