- Finance Credit var et frimurer-reir

I Finance Credit-systemet og rettssaken kryr det av frimurere. Jusprofessor Carl August Fleischer mener dette er grunnlag for inhabilitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har kartlagt noen av de mest sentrale aktørene og funnet et stort antall frimurere, flere med høyeste grad. Det hemmelige brorskapet var ikke hemmelig for Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen. Stensrud hadde tiende grad, som er den høyeste under Stormesteren i Landslogen.

Den betrodde forretningsmannen som tidlig på 90-tallet var president for 800000 reserveoffiserer i NATO og fikk Forsvarets høyeste utmerkelse, nøt ubegrenset tillit hos banker og sentrale personer i norsk næringsliv. En viktig årsak var hans framtredende posisjon som frimurer.

Et reir

- Finance Credit var et frimurer-reir. Jeg ble vervet av Torgeir Stensrud, men har ikke gått i losjen de siste åra. Torgeir skulle være min fadder, men da jeg oppdaget at han gikk bak ryggen min, ga jeg opp troen på frimureriet, forteller Trond Kristoffersen.

Kristoffersen ble historiens første nordmann som ble ekskludert før han var dømt for noe som helst. Stormester Magne Nygaard kunngjorde nye regler før dette skjedde i fjor høst. Stensrud meldte seg ut selv like før nyttår.

Inhabile

Jusprofessor Carl August Fleischer er meget kritisk til frimureriet som en form for hemmelig broderskap.

- Frimureri og i den forbindelse kameraderi mellom personer på et høyt plan i det norske samfunn er et meget stort problem for rettsvesenet. Det finnes flere eksempler på at en ubegrenset tillit til personer har forårsaket skade på rettssikkerheten og andre verdier.

- Er det spesielt uheldig at dommere og advokater er frimurere?

- Det har vist seg at jurister kan nyte større tillit enn det er grunnlag for. Hvis en person skal bygge seg opp som frimurer, kan det påvirke vurderingsevnen. I Finance Credit-saken har dette vært diskutert når det gjelder forholdet mellom Stensrud og Kristoffersen og dommeren.

- Bør det innføres forbud mot frimureri for dommere?

- Så langt vil jeg ikke gå, men det bør innføres en generell regel om at medlemskap i Frimurerordenen medfører inhabilitet hvis andre involverte i saken også er medlemmer, Fleischer.

Det spesielle i Finance Credit-saken er at både dommer Torstein Hellesnes og de to tiltalte er frimurere. Hellesnes har sjuende grad og skal for eksempel uhildet vurdere Økokrims hovedvitne mot Kristoffersen, Torgeir Stensrud, som har tiende æresgrad.

Kristoffersens forsvarere begjærte dommeren inhabil overfor Borgarting lagmannsrett som avviste kjæremålet da man fant en dommer som ikke selv var frimurer, men bare bror av et sentralt medlem i logen. Det hører med til historien at Oslo tingretts avdelingsleder for dommerne, Knut Kleppestø, også er sønn av en anerkjent frimurer.

FRIMURERE: Torgeir Stensrud (til høyre) vitnet i straffesaken mot Trond Kristoffersen. Begge er frimurere. - Jeg ble vervet av Torgeir Stensrud. Da jeg oppdaget at han gikk bak ryggen min, ga jeg opp troen på frimureriet, forteller Trond Kristoffersen. I midten Stensruds forsvarer Thomas Klevenberg.
KRITISK: Carl August Fleischer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer