Christina Kokko er den advokaten i Sverige som hadde ansvar for flest fusjoner og oppkjøp på det svenske markedet i fjor. Foto: Finansavisen
Christina Kokko er den advokaten i Sverige som hadde ansvar for flest fusjoner og oppkjøp på det svenske markedet i fjor. Foto: FinansavisenVis mer

- Finans er perfekt for kvinner

Ingen steder er deadlinene kortere og beløpene større. Christina Kokko er en av de viktigste advokatene innen fusjoner og oppkjøp i orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Da snøen lavet ned over Oslo, var det tidlig vår i Stockholm. Inne hos advokatfirmaet Vinge, et av Sveriges største, ligger avisen Dagens Industri. Den forteller om et aksjemarked som for ett år siden var preget av konjunktururo, oljeprisfall og en kinabørs som hadde innledet året med flere ras. Nå preges den svenske børsen av vekst, små renteøkninger og høyere råvarepriser.

Christina Kokko var nylig i Oslo, der hun satt ved forhandlingsbordet i fire dager.

- Det var først etterpå at jeg tenkte over at vi var tjue personer og jeg den eneste kvinnen. Transaksjonen det dreide seg om har sterk tilknytning til Norge, men den er ikke klar ennå, så jeg kan ikke fortelle hvilket selskap det gjelder, sier Kokko, som har mann og to barn, til Finansavisen.

Uforutsigbart

Kokko mener at finans er et glimrende sted for kvinner. Selv er hun ifølge avisen den advokaten i Sverige som hadde ansvar for flest fusjoner og oppkjøp på det svenske markedet i fjor. Noen av de klientene hun jobber aller mest med er svenske og utenlandske private equity-selskaper som EQT, Triton, Bain Capital, Axcel og Adelis. Hun tar også hånd om klienter som Lantmännen og finske Enfo.

- Kvinner jobber ofte hardt og er lojale. De er nøye, har sosiale antenner og leser situasjoner. Det er ingen grunn til at kvinner skal gjøre det dårligere enn menn i finans. Tvert imot. Det viktigste er å kunne lese de andre, ikke minst motparten. Forstå begge parter og virksomheten. Vite når det er viktig å stå imot og når det er konstruktivt å gi etter.

Så kommer Kokko til den siden av jobben som kanskje ikke alle elsker:

- Jobben min er helt uforutsigbar. Hvis man har problemer med det, må man finne noe annet. Jeg jobber alltid med flere store oppdrag samtidig. Det er mest intenst i sluttforhandlingene, og da kan det være jobb døgnet rundt, sier hun til Finansavisen.

Må gå sammen

- Når mannen gjør karriere, har han lett for å tenke at konen i hvert fall tar halvparten av jobben hjemme. Det er ikke alltid tilfelle motsatt vei. Et par må gå sammen for å få det til, sier hun.

- Mannen min er minst like engasjert i familie og hjem som meg. Dessuten bor moren min i samme hus og har vært til stor hjelp med våre barn, sier Kokko til avisen.

I Vinge er rundt en tredel av partnerne kvinner.

- De unge ser kvinnelige forbilder, og det er bra. De merker at jeg og andre kvinnelige partnere synes og høres, at jeg også har mann og barn – et liv. Jeg er ikke en robot som velger bort alt.

Kokko mener at det essensielle er å vurdere de ansattes prestasjoner, for på den måte å få frem de beste, uansett kjønn.

- Det er det de presenterer som skal avgjøre. Noen menn er bedre til å markedsføre seg, så vi bruker litt ekstra tid på å vurdere kvinnene, for å være sikre på de valgene vi gjør. Selv om det også er kvinner som tar for seg.

- Sier du noen gang «nei» til klienter, fordi du ikke vil mer?

- Nei, men vi siler klientene idet vi skal påta oss oppdrag. Da kan det hende at vi takker nei.

- Hvorfor det?

- Hvis det for eksempel er uklart hvem som egentlig er vår klient. Hvilket selskap som gir oss oppdraget. Vi må kunne gjennomføre en compliance, sjekke om de følger reglene, avslutter Kokko til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
- Selg Norwegian
Due-Andresen tror på flere rentehevinger i år