Finans-Sigbjørns maktovergrep

Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen gjorde hva han kunne for å hindre aksjonærer i Fokus Bank og Kreditkassen i å få en uavhengig vurdering da staten nullet aksjene i 1991. Dette sier kommisjonen som har gransket bankkrisa, rett ut. Kommisjonen kaller framgangsmåten helt uakseptabel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Finansdepartementets behandling av aksjonærene beskrives i rapporten nærmest som et maktovergrep.

- De som ønsket rettslig skjønn, ble effektivt hindret av ulike former for spill ved domstolene. Det ga grunnlag for en følelse av urettferdighet. Dette er noe staten må takke seg selv for, sier kommisjonens leder, jusprofessor Eivind Smith.

I rapporten, som ble overlevert Stortingets presidentskap i går, heter det at staten «aktivt og bevisst fulgte en linje som gikk ut på å gjøre veien fram til uavhengig prøving av bankaksjenes verdi så vanskelig som mulig for aksjonærene som valgte å gå til sak.» Kommisjonen slår fast at aksjene i Fokus Bank og Kreditkassen hadde tapt sin verdi, men mener framgangsmåten er prinsipielt forkastelig.

Udemokratisk

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs mener rapporten her peker på et alvorlig demokratisk problem. Han sier den krasse kritikken på dette punktet var noe av det mest overraskende ved kommisjonsrapporten. Det samme sier leder i kontrollkomiteen Jørgen Kosmo (Ap). Det er kontrollkomiteen som nå skal behandle rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer