Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansakrobat i retten for milliardbedrageri

Rettssaken mot finansmannen Christian August Mohr begynte i Oslo byrett i dag. Takket være sine «eventyrlige talegaver» skal Mohr ha forsøkt å lure til seg 8 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen mot Mohr lyder på grove bedragerier, forsøk på bedragerier, underslag og heleri for over 8 milliarder kroner. Det dreier seg om en av de største sakene Økokrim har etterforsket.

Den 50 år gamle finansmannen og en italiensk kollega ble varetektsfengslet i 1999 siktet for hvitvasking av penger i stor skala. De straffbare forholdene Mohr er tiltalt for skal ha skjedd fra 1996 til 1999. I den perioden drev finansmannen et tjuetalls norskregistrerte selskaper i tillegg til flere bank- og finansselskaper i en rekke land.

- Størstedelen av beløpene dreier seg om det Økokrim påstår er forsøk på bedrageri, men som min klient mener er fullt lovlig bankvirksomhet han har drevet, blant annet i USA. Økokrim mener det er mistenkelig når han har hatt befatning med store pengebeløp. Jeg er ikke sikker på at den tesen holder rettslig, sa forsvarsadvokat John Christian Elden til Dagbladet i 1999.

Talegaver

Mens Mohr var under politietterforskning var han etter Økokrims mening aktiv i et internasjonalt marked og med sine «eventyrlige talegaver» viklet seg inn i flere straffbare forhold.

Økokrim etterforsket Mohr fra 1997. I 1994 ble han dømt til fire års fengsel i Luxembourg for å ha brukt falske dokumenter mot en bank, straffen ble senere halvert.

August Christian Mohr har hele tida nektet straffskyld.

TILTALT FOR BEDRAGERI: Den 52 år gamle norske finansmannen, August Christian Mohr, skal onsdag møte i Oslo byrett tiltalt for bedrageri av 200 millioner kroner og forsøk på bedragerier i størrelsesorden 8 milliarder. Det er satt av 2 1/2 måned til saken. Forsvarer Cristinan Elden til høyre, i prat med aktoratet fra Økokrim, Sven Arild Damslora (t.v.) og Arnt Angell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media