RAPPORT: Administrerende direktør Øystein Olsen i Statistisk sentralbyrå har ledet det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene som i dag leverte sin rapport om lønnsveksten foregående år. Foto: Morten Holm/SCANPIX.
RAPPORT: Administrerende direktør Øystein Olsen i Statistisk sentralbyrå har ledet det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene som i dag leverte sin rapport om lønnsveksten foregående år. Foto: Morten Holm/SCANPIX.Vis mer

Finansansatte har størst lønnsvekst

Lønnsveksten i fjor var den høyeste siden 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsveksten i fjor var den høyeste siden 1998. Den gjennomsnittlige lønnsveksten i 2008 er anslått til 6 prosent, mot 5,4 prosent i 2007.

Ansatte i finansnæringen fikk mest.

Reallønn etter skatt for lønnsmottakere økte med 2 prosent fra 2007 til 2008, en nedgang på 3,8 prosent fra året før. Nedgangen har i stor grad sammenheng med høyere prisvekst i 2008 enn året før.


Tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene viser at lønnsveksten i fjor varierte mellom 4,4 prosent og vel 6,5 prosent i de store forhandlingsområdene med unntak av finanstjenester. Her bidro høye bonusutbetalinger til at lønnsveksten kom opp i 9,2 prosent i fjor, går det fram av en pressemelding fra utvalget.


Veksten i lederlønningene ble langt høyere enn for lønnsmottakere ellers.


For administrerende direktører og andre med lederfunksjoner i finansnæringen var lønnsveksten i gjennomsnitt 28,6 prosent. I denne økningen inngår bonuser, men ikke opsjons- og naturalytelser.


(NTB)