Finansdebatten utsettes til mandag

Oslo (NTB): Finansdebatten er utsatt til mandag og vil bare vare en dag. Det besluttet Stortingets presidentskap og de parlamentariske lederne på et møte hos stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl (Ap) i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til utsettelsen er at budsjettkompromisset mellom regjeringen, Høyre og Fremskrittspartiet først kom i stand natt til i dag. Det var i dag den to dager lange debatten egentlig skulle startet.

Ny runde

- Kompromisset vil nå bli sendt til finanskomiteen for ny behandling. Ny innstilling vil være klar søndag og vi vil se bort fra de frister som vanligvis gjelder for tidsrommet mellom avgivelse av en sak fra en komite og stortingsbehandlingen av den, sier Kolle Grøndahl.

Etter reglene skal det gå to døgn fra en sak avgis til den kan behandles i Stortinget, men nasjonalforsamlingen kan vedta å se bort fra denne regelen, slik den nå vil gjøre.

Det var tverrpolitisk enighet om denne fremgangsmåten. De parlamentariske lederne vil sikre at tallene i budsjettavtalen er riktig i forhold til den politiske enigheten. I tillegg er skatteopplegget så mye forandret i forhold til regjeringspartienes opprinnelige forslag at det er behov for ny behandling.

Stortingspresidenten mener det ikke vil skape problemer å utsette debatten. Det er også enkelt å justere det øvrige programmet for Stortinget disse dagene.

Ikke veistumper

Stortinget bruker vanligvis to dager på å debattere innstillingen om statsbudsjettet. Nå skal debatten gjøres unna på en dag. Kolle Grøndahl begrunner det med at forholdene ikke er vanlige i år.

- Debatten mandag vil bli spesiell og intens mellom hovedsaklig parlamentariske ledere og finanspolitikere. Det er ikke naturlig at veistumper og den slags trekkes inn denne gangen, sier stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.