Finansdepartementets versjon av den «hemmelige» samtalen

Avviser å ha sagt at «alt skulle gå fint» om den omstridte forskeren ble flyttet tilbake. Men bekrefter at de involverte seg.

- AVVISER MEYERS VERSJON: Finansdepartementet avviser Christine Meyers framstilling av en samtale dagen før oppvaskmøte: Foto: Thomas Rasmus Skaug
- AVVISER MEYERS VERSJON: Finansdepartementet avviser Christine Meyers framstilling av en samtale dagen før oppvaskmøte: Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Finansdepartementet avviser avgåtte SSB-sjef Christine Meyers versjon av en samtale hun hadde med departementet dagen før det første oppvaskmøtet med Siv Jensen.

Til VG i dag forteller Meyer at hun i en uoffisiell telefon fra Finansdepartementet, fikk beskjed om at «alt ville gå fint» hvis den omstridte forskeren Erling Holmøy fikk tilbake jobben sin i forskningsavdelingen – det var ikke tilfelle, ifølge kommunikasjonssjef i Finansdepartementet Therese Riiser Wålen.

Samtidig bekrefter de at de uttrykte bekymring for konsekvensene av at Holmøy ble flyttet.

- Ingen hemmelig samtale

BRÅK: Siv Jensen møter pressen i forbindelse med bråket rundt SSB og Christine Meyer. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det var ingen hemmelig samtale, slik det framstilles som. Det var en samtale som ekspedisjonssjef Amund Holmsen tok med Meyer dagen før det første møtet mellom statsråden og Meyer. Holmsen leder økonomiavdelingen og det er økonomiavdelingen som har ansvaret for etatstyringen av SSB, derfor er det ikke sjelden de snakker sammen, sier Wålen til Dagbladet.

Forsker og modell ble splittet

Departementets bekymring gikk direkte på konsekvensene av at Holmøy skulle flyttes, bekrefter Wålen.

- Vår bekymring på det tidspunktet gikk på hvem som skal kjøre de statistiske modellene som fortsatt er i forskningsavdelingen hvis forskerne som kan modellene blir flyttet til statistikkavdelingen. Dette gjaldt Erling Holmøy og Nils Martin Stølen, som har ansvar for henholdsvis DEMEK-modellen og MOSART-modellen. Basert på det hadde vi en dialog med SSB før møtet med finansministeren, for å vurdere hva man kunne gjøre for å løse dette, sier Wålen.

Ifølge Wålen snudde departementet hver stein, for å løse dette.

- Vi diskuterte blant annet om det var mulig å flytte disse to forskerne tilbake til forskningsavdelingen, eller å flytte de to modellene til statistikkavdelingen. Det var aldri slik at vi ba henne flytte Holmøy tilbake, og at alt dermed skulle være greit.

- Men ville problemet med omorganiseringen av SSB være løst, dersom disse to forskerne ble flyttet?

- Nei, det blir for enkelt. Det er flere andre ting som spiller inn her.

Jensen informert

- Var finansministeren kjent med dette?

- Ja, statsråden var informert om deler av dette. Når vi snakker modell-leveranser og innplassering, var det i første rekke embedsverket som tok denne jobben. Men på dette tidspunktet begynte det også å bli veldig mye støy. Stortingspolitikere stilte spørsmål og mange viktige samfunnsaktører ga uttrykk for at de var bekymret. Da er det naturlig at hun ble engasjert, opplyser Wålen.

Christine Meyer gikk av som SSB-sjef ved midnatt søndag. Administrasjonsdirektør Bjørnar Gundersen blir fungerende SSB-direktør fram til en ny permanent direktør er på plass opplyser NTB i ettermiddag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer