Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finanselite i Jens sitt nye lag

De nye statsrådene møter på Slottsplassen klokka 11.20.

NYTT LAG I DAG: Jens Stoltenberg presenterer etter alt å dømme i dag sitt nye lag i regjering. Kristin Halvorsen blir ny kunnskapsminister og går av som finansminister. I Stoltenbergs nye lag er det hele fire tidligere finansministre. Foto: Scanpix
NYTT LAG I DAG: Jens Stoltenberg presenterer etter alt å dømme i dag sitt nye lag i regjering. Kristin Halvorsen blir ny kunnskapsminister og går av som finansminister. I Stoltenbergs nye lag er det hele fire tidligere finansministre. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I dag presenteres den nye regjeringen. Regjeringsendringene behandles formelt i statsråd klokka 11.

Statsministeren og statsrådene møter på Slottsplassen klokka 11.20, opplyser Statsministerens kontor. I departementene som skifter statsråd, blir det nøkkeloverrekkelser fra klokka 14.

Tirsdag morgen kunne mediene presentere den nye regjeringskabalen slik den sannsynligvis blir når Jens Stoltenberg trår ut på Slottsplassen med de nye statsrådene.

De to største overraskelsene er  trolig Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo som ny arbeidsminister, og Rigmor Aaserud fra Gran (Ap) som fornyings- og administrasjonsminister, hvis spekulasjonene fra Dagsavisen stemmer.

Flere medier meldte i går at Sigbjørn Johnsen blir ny finansminister. Han var finansminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering, fra 1990 til 1996, og har siden han gikk ut av politikken, vært fylkesmann i Hedmark. Nå gjør han politisk comeback.

Gamle veteraner
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
blir trolig samordningsminister. Det betyr at han fortsetter som stabsjef og beholder samordningsoppgavene i regjeringen som han har i dag, men får statsrådsstatus og dermed en slags «visestatsminister». Schjøtt?n har tidligere vært både finansminister og fiskerimister.

I tillegg har som kjent også statsminister Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen, som nå blir kunnskapsminister, vært sjef i Finansdepartementet.

Dagbladet politiske redaktør kritiserer Jens Stoltenberg for å trekke fram mange veteraner, og mener «dette begynner å ligne mer på en mimrefest for Gro enn en ny regjering».

Vaktskifte i forsvar
Det er videre klart at Jonas Gahr Støre fortsetter som utenriksminister. Knut Storberget fortsetter etter alt å dømme som justisminister. Trond Giske blir trolig ny næringsminister.

Anne-Grete Strøm-Erichsen blir trolig helse- og omsorgsminister, mens Grete Faremo går høyst sannsynlig inn som forsvarsminister.

Asylpolitikken blir flyttet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet og flyttet til Justisdepartementet. Ny statsråd i dette departementet kan bli Anniken Huitfeldt. Nåværende statssekretær i departementet, Libe Rieber-Mohn, er også nevnt.

De to mest aktuelle kandidatene til å bli ny fiskeriminister i sluttfasen, er Lisbeth Berg-Hansen og Ingalill Olsen.

Anniken bytter
Stoltenberg må også finne en kvinnelig kulturminister. Flere medier meldte i går at hun er mest aktuell som nettopp kulturminister. Ap må følge partiets bestemmelse om 50 prosent fordeling kvinner og menn i alle organer skal gjelde for Aps kvote i regjeringen, får Dagbladet opplyst. Dersom Ap får 12 statsråder, må de ha seks kvinner. Det betyr at dersom Fornyingsdepartementet opprettholdes som eget departement, må det også være en kvinnelig statsråd her.

Lysbakken inn
Kristin Halvorsen blir altså kunnskapsminister. Audun Lysbakken går inn i regjeringen, etter det Dagbladet forstår som ny barne- og likestillingsminister, trolig med en utvidet portefølje. Han kan også bli miljøminister hvis SV ønsker å dele opp Erik Solheims portefølje. Men mest sannsynlig fortsetter Solheim med ansvar for både miljø- og utvikling.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro fortsetter Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet, som i dag.

Samme mannskap
Senterpartiet gjorde et valg på samme nivå som for fire år siden, og mister dermed ingen statsråder. De har ønsket å beholde de samme departementene, og fortsetter høyst trolig med samme mannskap. Det betyr at Liv Signe Navarsete fortsetter som samferdselsminister, Magnhild Meltveit Kleppa som kommunalminister, Lars Peder Brekk, som landbruksminister og Terje Riis-Johansen som olje- og energiminister.

FRA GRAN: Rigmor Aaserud (Ap) lanseres som fornyings- og admninistrasjonsminister. Foto: Rune I. Myhre
FRA GRAN: Rigmor Aaserud (Ap) lanseres som fornyings- og admninistrasjonsminister. Foto: Rune I. Myhre Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling