Finansgalopp mot stupet?

Det økonomiske sammenbruddet i Sørøst-Asia har veltet et gammelt diktatur og truer nå et nytt regime. Asiasyken har gitt Vesten børsgalopp og russisk økonomi galopperende tæring. Hvis ikke rubelen kan reddes med innsprøyting av lånte dollar, kan heller ikke Boris Jeltsins regime reddes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pengeflukten fra Sørøst-Asia og Russland styrker foreløpig børsene i Europa og USA, for ett sted må de plasseres. Spørsmålet er om pengene kan settes i rentabelt arbeid i land der økonomien fra før er overopphetet med mangel på arbeidskraft og faglig kompetanse.

Alle mødre vet at penger smitter, og asiasyken kan følge med dollarsedlene til Wall Street, City og Oslo Børs.

Oljeprisene faller, markedene i Asia skrumper inn som valutaen, og Asias industri vil med devaluert valuta styrke konkurransen med skipsverft, bilindustri og datagiganter som må betale sine ansatte med dollar, pund, D-mark og kroner.

Wall Street setter nye rekorder, men ingen tør sprette flaskene med sjampis.

De fleste vet at de økonomiske lovene ikke er opphevet, og at verdensøkonomien vil skrante så lenge Japan og Sørøst-Asia ligger til sengs. Foreløpig har Vesten bare fått børsfeber, og prøver febrilt å redde resten av verdens valutaer med dollarinnsprøyting.

Russland takker ja til hver sprøyte, som en narkoman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer