Finanshai må sone i Norge

BERGEN (Dagbladet): Finansspekulanten Birger M. Østraat (38) må sone resten av dommen i norsk fengsel. I 1996 ble han dømt til sju års fengsel for et av norgeshistoriens største underslag, på 104 millioner kroner. Han klarte å rømme landet, men ble arrestert i Paris i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden har han sittet i La Santé-fengslet midt i Paris.

Østraat anket saken helt til topps i det franske rettssystemet, men fikk ikke medhold i fransk høyesterett. Nå blir han utlevert til Norge.

Den franske advokaten Leonard Goodenaugh sier til Dagbladet at han er informert om at Østraat tapte sin ankesak i Høyesterett, men at han ennå ikke har lest kjennelsen.

- Jeg regner likevel med at Østraat nå vil bli sendt til Norge i løpet av et par uker, sier Goodenaugh.

Nektet utlevering

- Vi reiser ned for å hente ham så snart vi får beskjed gjennom offisielle kanaler at han blir utlevert, sier Økokrim-sjef Anstein Gjengedal.

Birger M. Østraat ble høsten 1996 dømt til sju års fengsel for underslag på 104 millioner kroner fra valutaselskapet Effex International hvor han var eier og daglig leder.

Før han kom inn til soning i Norge klarte han å skaffe seg et falsk pass og rømme ut av landet. Han ble pågrepet i en luksusleilighet i Paris i mars 1997. Da utga han seg for å være en belgier med navnet Christian Van der Bilot.

Birger M. Østraat har sittet to og et halvt år i La Santé-fengslet midt i Paris og ytterligere fem måneder i norsk varetekt.

Fant lite

Fengselsstyrets leder, ekspedisjonssjef Erik Lund-Isaksen i Justisdepartementet, sier at tida Østraat har sittet i fransk og norsk fengsel vil bli vurdert for fratrekk når han nå skal inn for soning i Norge.

- Vi vil gå igjennom hans historie, vurdere om det foreligger ny rømningsfare og finne sikkerhetstiltak som passer for ham under soning et sted på Østlandet, sier Lund-Isaksen.