Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finanskjendis dømt til fengsel for flere voldtekter

Retten trodde ikke på konspirasjon med ekskjærester og Økokrim.

OFFER: Tiltaltes ekskone, ett av de to antatte voldtektsofrene i saken, var i dag tilstede under domsavsigelsen i Oslo tingrett. I bakgrunnen førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
OFFER: Tiltaltes ekskone, ett av de to antatte voldtektsofrene i saken, var i dag tilstede under domsavsigelsen i Oslo tingrett. I bakgrunnen førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim og bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En kjent forretningsmann i 40-åra er i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for flere voldtekter mot to kvinner han tidligere har vært i forhold med.

- Det er skjerpende i denne saken at overgrepene har pågått over relativt lang tid og at tiltalte utnyttet kvinner som til tider har vært langt nede, heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale erstatning på 100 000 kroner til hver av de to kvinnene om dommen blir stående.

Den eneste formildende omstendigheten dommen omtaler er at tiltalte har sittet lenge i varetekt.

Tingretten mener begge de fornærmede framstår som svært troverdige, og at kvinnenes forklaringer om detaljer i overgrepene er svært like, til tross for at ingenting tyder på at de kjenner hverandre eller kan ha samkjørt forklaringene.

Mannen har hele tiden hevdet seg uskyldig, og har ment at han er utsatt for en vendetta iverksatt av Økokrim og kvinnene som anmeldte ham. Den historien festet retten ikke lit til.

- Jeg er tilfreds med rettens avgjørelse, særlig at kvinnene ble trodd fullt ut. Det var viktig for dem, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Dagbladet.

Forretningsmannen anker dommen, og Økokrim vil i lagmannsretten gjenta sin påstand om høyere straff - 4,5 års fengsel. Mannens forsvarere mener tingretten har sett helt bort fra det de mener er frifinnende beviser.

- Her har de bare bestemt seg og argumentert ut fra den konklusjonen. Det er veldig skremmende at retten har sett helt bort fra all den tvilen som har kommet fram og veldig overraskende at de tar så lett på beviskravet, sier advokat Victoria Holmen til Dagbladet.

Den voldtektstiltalte forretningsmannen var ifølge forsvarerne for syk til å være i retten i dag, men hans ekskone som skal ha blitt utsatt for flere voldtekter og psykisk terror fulgte spent med da dommen ble avsagt.

- Kvinnene er veldig lettet over dette utfallet, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

- Voldtatt på bursdagen
Mannen sto tiltalt for gjentatte voldtekter mot ekskona til og med i fjor høst og to voldtekter av en annen kvinne fra et tidligere forhold.

- Han tok armene mine og holdt de fast ved siden av hodet. Jeg prøvde å gjøre det jeg kunne for å komme meg løs, spytte på ham og klore ham i ansiktet, men husker ikke mer etter det. Han bare fortsatte, fortalte den gråtende ekskona om en av hendelsene i retten.

Denne delen av forklaringen ble særlig framhevet i dommen.

Kvinnen stolte lenge på at mannen hun nettopp hadde giftet seg med skulle bli slik hun oppfattet at han var i starten av det korte forholdet. Det skjedde ikke, og kvinnen ble i stedet over lengre tid utsatt for psykisk og fysisk terror, ifølge forklaringen.

Blant annet skal kvinnen ha blitt voldtatt etter en fest på sin egen bursdag.

«Skal aldri voldta deg igjen»
I tillegg til de omfattende forklaringene fra de fornærmede kvinnene har påtalemyndigheten uvanlig nok lagt fram en rekke skriftlige beviser.

UNIK SAK: Den kjente forretningsmannen er den første noensinne som Økokrim har tiltalt for voldtekt.
UNIK SAK: Den kjente forretningsmannen er den første noensinne som Økokrim har tiltalt for voldtekt. Vis mer

I forbindelse med at mannen er under etterforskning i en helt annen sak, sitter Økokrim på et svært omfattende materiale fra flere razziaer mot boliger i Oslo, som ble  brukt mot mannen også i sedelighetssaken.

Blant de mest sentrale bevisene er flere spesielle kjærlighetsbrev mannen skrev til ekskona i en svært turbulent periode. Brevene lå i en pose under en madrass i ei seng da de ble funnet ved hjelp av politihund sist vinter.

«Det er bare helt sykt og galt. For eksempel i det hele tatt å sex med deg uten ditt samtykke. Det skal jo bare ikke skje. Jeg har påført deg betydelig smerte,  angst og søvnproblemer fordi jeg har gjort dette mot deg flere ganger. Jeg garanterer at dette aldri, aldri, aldri skal skje med deg mer. Dette er ikke tomme ord, det er hundre prosent sikkert, jeg lover på min mors grav», skriver mannen i ett brev.

Et annet er enda mer direkte: «Jeg skal aldri voldta deg igjen, jeg skal aldri slå deg igjen», heter det med mannens håndskrift.

Politiet tolket tekstene som innrømmelser av seksuelle overgrep og kalte inn de aktuelle kvinnene til avhør.

Også tingretten la stor vekt på brevene og mener de ville vært unaturlige å skrive om han var uskyldig.

«Noen som vil meg vondt»
Finanskjendisen ville først ikke vedkjenne seg de kompromitterende brevene.

I en samtale som en spesialetterforsker fra Økokrim tok opp i skjul på cella til forretningsmannen i et fengsel på Østlandet for snaue fem måneder siden, nekter han to ganger all befatning med de private brevene, etter det Dagbladet erfarer.

«Det er noen som vil meg vondt», sier mannen i opptaket om det han framstiller som ukjente opphavsmenn bak dokumentene. I det hemmelige opptaket sier mannen også at kvinnene som har anmeldt ham er «spik, spenna gærne».

Samtidig hevdet den kjente investoren at han hadde hyret inn en kjent privatetterforsker og at han hadde brukt morens «siste penger» på å få skriftgranskere til å bekrefte at brevene er forfalsket.

Men i stedet fant Økokrim mannens fingeravtrykk på noen av brevene, viste med egne ekspertanalyser at håndskriften var hans, og fant originalene til printede brev på mannens beslaglagte pc.

Fengslet på nytt
Over tusen sider dokumenter med alt fra eposter, tekstmeldinger og kjærlighetsbrev til boligkontrakter, feriebilder og korrespondanse om gamle arbeidskonflikter har blitt forsøkt brukt som beviser både mot mannen og i hans forsvar.

Hele 22 personer har vitnet, blant dem forretningsfolk, advokater og leger.

Forretningsmannnen ble etter dagens dom besluttet fengslet i fire nye uker, og Økokrim vil holde ham bak murene helt til ankesaken.

- Vi mener han må holdes i varetekt helt til det foreligger rettskraftig dom, da faren er stor og nærliggende for at denne mannen vil prøve å ødelegge bevis om han slippes fri, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.

LANG RETTSSAK: Førstetstatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim og forsvarer Victoria Holmen har kranglet gjentatte ganger om hva som kan legges fram av bevis. Økokrim kom seirende ut av den uvanlig omfattende voldtektssaken.  Foto: ESPEN RØST
LANG RETTSSAK: Førstetstatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim og forsvarer Victoria Holmen har kranglet gjentatte ganger om hva som kan legges fram av bevis. Økokrim kom seirende ut av den uvanlig omfattende voldtektssaken. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling