Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finanskjendis gjør alt for å sverte voldtektsofre

Mener forretningsmann i 40-åra prøver å psyke ut kvinner som skal vitne mot ham i rettssaken denne uka.

VOLDTEKTSTILTALT: En profilert forretningsmann fra Oslo skal denne uka i retten, tiltalt for flere tilfeller av voldtekt begått mot to kvinner.
VOLDTEKTSTILTALT: En profilert forretningsmann fra Oslo skal denne uka i retten, tiltalt for flere tilfeller av voldtekt begått mot to kvinner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Den kjente investoren er tiltalt for flere overgrep mot to kvinner han har vært i parforhold med. Når rettssaken starter i Oslo tingrett i dag er det første gang Økokrim aktorerer en voldtektssak.

På vitnelista står blant andre flere profilerte forretningsfolk, kjente advokater, sju psykologer og leger, Økokrim-etterforskere og slektninger av de involverte.

Kraftige angrep
Aktor kommer blant annet til å legge fram private brev som bevis, der tiltalte skriver «Jeg skal aldri voldta deg igjen» og «Jeg skal aldri ha sex med deg uten samtykke» til den ene ekskona.

Det er ventet at forsvarerne på sin side vil gå til kraftige angrep på troverdigheten til de to fornærmede, blant annet ved å dra inn detaljer om alt fra livsstil til yrkesbakgrunn og helsehistorie i saken.

Bistandsadvokatene frykter uredelige forsøk på rene karakterdrap.

- Jeg har sjelden sett en sak hvor forsvarerne forsøker å sverte de fornærmede med alle tenkelige midler. Jeg stiller meg sterkt kritisk til at det er søkt å føre bevis rundt forhold som overhodet ikke har noe med forholdene i tiltalen å gjøre, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til Dagbladet.

 Hun forteller at kvinnene er sterkt tynget av rettssaken, og at stormløpet fra finansmannens forsvarere i forkant har vært en voldsom ekstrabelastning.

 - Denne saken viser hvor vanskelig det kan være for en fornærmet å anmelde en voldtekt. Nå er det viktig at min klient får fred og ro til å gjennomføre hovedforhandlingen uten å bli helt ødelagt, sier Bohinen, som ikke vil kommentere selve den konkrete bevisførselen i media.

- Aldri opplevd før
Bohinen får støtte av advokat Birgit Vinnes, som bistår den andre kvinnen.

- Jeg kan aldri huske å ha opplevd at en tiltalt, hjulpet av sine forsvarere, har gått så kraftig til angrep på fornærmedes troverdighet. Det er slett ikke grunnlag for noe slikt i denne saken heller, og framgangsmåten er sterkt beklagelig, mener hun.

Også dommeren i saken gjorde det klart ved rettssakens start i dag at opptakten til saken har vært uvanlig.

- Jeg har sjelden opplevd så mye brev og diskusjoner i forkant av en straffesak, jeg har en hel mappe her, sa han.

Forsvarerne er helt uenige i kritikken fra bistandsadvokatene.

-  Dette er ikke en «klassisk» voldtektssak der utenforstående kan ha hørt eller sett noe, så dette handler om troverdigheten til tiltaltes og de fornærmedes forklaringer. Da må vi innta bevis om akkurat det, noe også Høyesterett har uttalt om denne typen saker, sier advokat Marijana Lozic.

 Hennes klient har sittet varetektsfengslet i flere måneder i påvente av rettssaken. Mannen nekter straffskyld, og forsvarerne karakteriserer bevisene i saken som tynne.

- STERKT KRITISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen reagerer på opptredenen til tiltaltes forsvarere i forkant av den omfattende rettssaken.
- STERKT KRITISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen reagerer på opptredenen til tiltaltes forsvarere i forkant av den omfattende rettssaken. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling