Finanskrisa holder renta nede

Norges Bank holder styringsrenta på 5,75.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norges Bank bestemte i dag at renta ikke skal heves. Den blir dermed stående på 5,75 prosent.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Han understreker at Norges Bank følger utviklingen nøye og tilfører midler i både kroner og dollar for å dempe utslagene i det norske pengemarkedet.

Dyrere lån 

De siste dagers finansuro har ført til at flere banker, blant disse DNB Nor og Postbanken, valgte å sette opp utlånsrenten for sine kunder.

Situasjonen på det internasjonale pengemarkedet gjør at bankene må betale mer for å låne pengene de trenger. Denne regningen ender til slutt hos deg og meg som er kunder i banken.

Norges Bank legger vekt på at det allerede har blitt dyrere å låne for bedrifter og husholdninger. Forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten har økt som følge av uroen i finansmarkedene.

Det er et argument mot å heve renta.

INGEN STIGNING: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad offentliggjorde i dag Norges Banks beslutning om å holde styringsrenta uendret på 5,75 prosent. Foto: Scanpix
INGEN STIGNING: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad offentliggjorde i dag Norges Banks beslutning om å holde styringsrenta uendret på 5,75 prosent. Foto: Scanpix Vis mer

Frykter høy inflasjon

Norges Bank skriver i pressemeldingen at inflasjonen har steget markert siden i fjor høst. Prisene har steget med litt under 3,5 prosent, det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

Lønnsveksten er kraftig og veksten i produktivitet avtar raskere enn antatt. Samtidig er den norske krona svekket. De frykter derfor at inflasjonen vil holde seg høy en tid framover.

Men på den andre siden er krisen i finansmarkedene blitt dypere. Risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt. Også i Norge er det klare tegn til at den økonomiske veksten avtar.

Tidligere i dag ble det kjent at Norges Bank, er en av flere sentralbanker som har inngått en kredittavtale med den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED).

Finanskrisa holder renta nede

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer