Finanskrisa holder renta nede

Norges Bank holder styringsrenta på 5,75.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges Bank bestemte i dag at renta ikke skal heves. Den blir dermed stående på 5,75 prosent.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Han understreker at Norges Bank følger utviklingen nøye og tilfører midler i både kroner og dollar for å dempe utslagene i det norske pengemarkedet.

Dyrere lån 

De siste dagers finansuro har ført til at flere banker, blant disse DNB Nor og Postbanken, valgte å sette opp utlånsrenten for sine kunder.

Situasjonen på det internasjonale pengemarkedet gjør at bankene må betale mer for å låne pengene de trenger. Denne regningen ender til slutt hos deg og meg som er kunder i banken.

Norges Bank legger vekt på at det allerede har blitt dyrere å låne for bedrifter og husholdninger. Forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten har økt som følge av uroen i finansmarkedene.

Det er et argument mot å heve renta.

INGEN STIGNING: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad offentliggjorde i dag Norges Banks beslutning om å holde styringsrenta uendret på 5,75 prosent. Foto: Scanpix
INGEN STIGNING: Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad offentliggjorde i dag Norges Banks beslutning om å holde styringsrenta uendret på 5,75 prosent. Foto: Scanpix Vis mer

Frykter høy inflasjon

Norges Bank skriver i pressemeldingen at inflasjonen har steget markert siden i fjor høst. Prisene har steget med litt under 3,5 prosent, det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

Lønnsveksten er kraftig og veksten i produktivitet avtar raskere enn antatt. Samtidig er den norske krona svekket. De frykter derfor at inflasjonen vil holde seg høy en tid framover.

Men på den andre siden er krisen i finansmarkedene blitt dypere. Risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt. Også i Norge er det klare tegn til at den økonomiske veksten avtar.

Tidligere i dag ble det kjent at Norges Bank, er en av flere sentralbanker som har inngått en kredittavtale med den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED).

Finanskrisa holder renta nede