- Finanskrisa kan redde klimaet

Best for Norge å være generøs, svarte Solheim i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Her er miljø- og bistandsbudsjettet.

(Dagbladet.no): Bellona og leder av energi- og miljøkomitéen, Gunnar Kvassheim (V) mener satsingen på fornybar energi er for liten i årets statsbudsjett. Bellona hadde håpet på to milliarder i friske penger, men fikk det ikke. I dag avslørte Dagbladet at det var Jens som stoppet pengene.

Miljøvernminister Erik Solheim er enig i at fornybar energi burde ha fått en høyere prioritet.

- Det ligger utenfor mitt budsjett, men dette må vi satse mer på. Her må man se sammenhengen mellom finanskrise og klimakrise. Økt nedgang i økonomien vil redusere klimakrisen på kort sikt, fordi det blir mindre utslipp. Men man må også bruke finanskrisa til å legge om til fornybar energi, som vindkraft og solenergi, sier Solheim til Dagbladet.no.

- Men mange tror at færre vil investere ”grønt” nettopp på grunn av finanskrisen?

- Noen frykter at nettopp miljø og fattige vil måtte betale prisen, men jeg tror det motsatte. Ut av en krise må det komme noe nytt, sier Solheim.

Fornøyd

Han er svært fornøyd med dagens statsbudsjett.

- Føler du deg som en vinner?

MÅ LEGGE OM: Finanskrisa må føre til at man legger om vil mer fornybar energi, mener Erik Solheim. Foto: SCANPIX
MÅ LEGGE OM: Finanskrisa må føre til at man legger om vil mer fornybar energi, mener Erik Solheim. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg føler at miljø og bistand ble en vinner, smiler Solheim gjennom telefonen.

På miljøsida er han mest fornøyd med satsingen på naturmangfold med nasjonalparker, skogvern, og at Norge kommer med i det svenske artsprosjektet. (Se hele lista over satsingsområder innen miljø og bistand.

- Naturvernforbundet mener dere ikke verner nok skog, hva sier du til det?

- Skogen er kjempeviktig, men her har vi muligheten til å bruke mer, bare vi finner de gode prosjektene og kommer fram til gode avtaler med skogeierne.

Miljøpolitisk talsmann for Frp, Tord Lien, sier til Dagbladet.no at han frykter at Miljøverndepartementet vil måtte tvinge skogeiere til vern. Vil dere det?

- Vi satser på mest mulig frivillig vern. Vi ser jo nå at den ene etter den andre skogeieren snur. Jeg var nylig på besøk i Vega i Nordland, der motstanden av vern har vært stor. Nå er de tvert i mot begeistret, og det blir en konkurranse om å være nasjonalparkkommune, sier Solheim.

- Til tross for at dere har bevilget mer til jernbane, er det ikke nok, ifølge Natur og Ungdom. Hva er din kommentar til det?

- Natur og Ungdom må bare fortsette å presse på, og ikke gi seg, parerer Erik Solheim.

Han er spesielt fornøyd med summene som er avsatt til bistand i årets budsjett.

- Finanskrisa kan redde klimaet

- Dette er et historisk budsjett fordi vi når målet om at én prosent av brutto nasjonalprodukt skal gå til bistand. Det har mange kjempet for i mange år, sier miljø- og utviklingsministeren.

Men Utviklingsfondet er ikke fornøyd, og kritiserer regjeringen for at bistandsbudsjettet blant annet dekker utgifter til flyktninger og asylsøkere som er i Norge. Men mest av alt for at penger er hentet inn i budsjettet fra oljefondet, og at fattige land betaler en høy pris for oljen som Norge tjener på, og på klimaendringene som skapes av oljeforbruk. (Se flere reaksjoner her).

- Norge gir bistand med den ene hånda, men henter større fortjeneste ved å bidra til CO2-utslipp med den andre, sier Arvid Solheim i en pressemelding.

I dag klokka 13.15 stiller Solheim til nettmøte på Dagbladet.no. Har du spørsmål til disse eller andre temaer, skriv inn til ministeren nå!