KOKAIN: Beslaglagt kokain testes i Lima i 2010. Foto: AFP / CRS BOURONCLE / NTB scanpix
KOKAIN: Beslaglagt kokain testes i Lima i 2010. Foto: AFP / CRS BOURONCLE / NTB scanpixVis mer

- Finanskrisa skyldtes bankfolk på kokain

Hevder anerkjent og kontroversiell forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finanskrisas ringvirkninger merkes fortsatt mange steder. Og det har vært mange forsøk på å forklare de mulige årsakene.

Den kontroversielle professoren David Nutt mener han vet én av årsakene: Kokain.

«Mer-dop» Rusmiddeleksperten Nutt mener bank- og finansfolk som tok dopet fikk for stor selvtillit og at de tok større risiko. Han mener det er en av hovedårsakene til finanskrisa i Storbritannia og kollapsen i Barings bank i 1995, skriver Telegraph.

- Finansfolk tok kokain og havnet i denne forferdelige situasjonen, sier Nutt ifølge avisa.

Han omtaler kokain som et «mer-dop» og at finansfolkene ville ha «mer og mer og mer».

Bare midlertidig nedgang Kokainbruk er tidligere blitt omtalt som et stort problem i finansmiljøene i landet.

- Antallet misbrukere som søker hjelp har økt betydelig de siste tre årene, sa Neil Brenner ved det psykiatriske sykehuset Priory i Nord-London til Financial Times i 2009. 

Avisa skrev den gang at finanskrisa, som slo til i 2008, bare ga en midlertidig nedgang i tallet på pasienter. Brenner hevdet i en høring i en komité i det britiske Underhuset at folk i finansbransjen har større risiko for kokainmisbruk enn briter flest. 

- De arbeidet ofte under sterkt press, og noen av dem begynner å ta stoffet for å makte å holde tempoet oppe, forklarte han.

Det er tidligere anslått at britene bruker mer kokain enn befolkningen i noe annet land i Europa. 

Kontroversiell og anerkjent David Nutt var fram til 2009 rådgiver for regjeringen, en såkalt «drugs tsar». Han fikk da sparken, etter at ytret offentlig at ecstasy og LSD kunne gi mindre skadevirkninger enn alkohol, noe som brøt med regjeringens politiske syn. Han skrev blant annet, basert på ulik skadestatistikk, at sprangriding var farligere enn visse typer dopbruk.
Nutt deltar 22. mai i år på en Sirius-konferanse i Oslo om narkotikapolitikk. Han forsker nå blant annet på psilocybinsopper («magic mushroom»), for å se om et av virkestoffene kan ha positiv effekt i depresjonsbehandling. Arbeidet er blitt forsinket grunnet problemer med å få tak i virkestoffet.

Professoren skriver også med ujevne mellomrom fagartikler for The Guardian.