Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Finanskrise gir bedre helse

Når arbeidsledigheten stiger, lever folk lenger, viser ny forskning.

TROR KRISE GIR BEDRE HELSE: Professor i økonomi, Christopher J. Ruhm mener økonomiske nedgangstider bidrar til at befolkningsdødeligheten synker og den generelle folkehelsa blir bedre. Foto: Håkon Eikesdal
TROR KRISE GIR BEDRE HELSE: Professor i økonomi, Christopher J. Ruhm mener økonomiske nedgangstider bidrar til at befolkningsdødeligheten synker og den generelle folkehelsa blir bedre. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finanskrise og nedgangstider kan ha gunstige virkninger på folks helse. Det viser forskningen til Christopher J. Ruhm, professor i økonomi ved University of North Carolina.

- Jeg har forsket på sammenhengen i mer enn ti år, og kommet fram til at befolkningen blir friskere i en økonomisk nedgangsperiode. Den totale dødeligheten går ned, sier Ruhm til Dagbladet.

Forskningen hans viser at en økning i gjennomsnittlig arbeidsledighet på én prosent samvarierer med en halv prosent redusert totaldødelighet, en halv prosent redusert hjerte- og kardødelighet, halvannen prosent redusert ulykkesdødelighet, og en nedgang i tre prosent for dødelighet ved trafikkulykker.

Du kan lese mer om Ruhms forskning, og hva professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin mener om den i dagens utgave av Dagbladet.

Endrer vaner
Årsaken til at helsa blir bedre i nedgangstider er at befolkningen endrer vaner, tror Ruhm.

- Vi blir nødt til å gjøre en del endringer. Analysene mine viser at vi spiser sunnere, drikker mindre, røyker mindre og trener mer.

Og det er logisk at det er slik, mener Ruhm.

- At kostholdet blir bedre er vel en naturlig konsekvens av at man ikke lenger har råd til store middager og desserter, sier han.

Ruhm mener også at folk blir flinkere til å trene i nedgang.

- Økt arbeidsledighet i et land innebærer at mange får mer fritid. Flere bruker denne tida til å trene — som igjen er bra for helsa, sier han.

LES MER: I dagens utgave av Dagbladet skriver professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin mer om Christopher Ruhms forskning. Foto: Ned Alley
LES MER: I dagens utgave av Dagbladet skriver professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin mer om Christopher Ruhms forskning. Foto: Ned Alley Vis mer

Færre ulykker
Ulykkesdødeligheten reduseres også kraftig under en nedgangsperiode, ifølge Ruhm

- Folk bruker bilen mindre, noe som igjen resulterer i færre trafikkulykker. Dette er jeg helt overbevist om at stemmer, sier han.

- I tillegg ser vi at antallet arbeidsulykker synker, dette gjelder først og fremst i farlige eller utsatte yrker, legger professoren til.

Mental helse

- Forskningen min viser at folk blir friskere, ikke gladere i nedgang. Når det gjelder den mentale helsa går det nemlig motsatt vei. Blant annet ser vi at prosentdelen selvmord øker, sier Ruhm.

Hans analyser viser at økonomisk nedgang fører til en økning av selvmord på halvannen prosent.

- Det er ikke slik at en krise gir framgang innen all helse. Antall krefttilfeller, for eksempel, viser seg å være stabile, sier professoren, som i tida framover ønsker å se mer på hvordan miljøforandringer og stress påvirker fysisk helse.

Norsk forskning

Forsker Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå har sammen med kollega Mari Rege forsket på hva som skjer med nordmenns helse når bedriften de jobber i legges ned. Deres konklusjoner skiller seg fra Ruhms.

- Resultatene våre viser at det går dårligere med disse menneskene. De blir oftere uføre. Vi finner også tegn på at dødeligheten er større i åra etter bedriftsnedleggelsen, sier Telle.

- Dette er jo en motsetning til Ruhms forskning. Jeg tror forskjellene kan forklares med at Ruhms forskning omfatter hele befolkningen. Han inkluderer barn, pensjonister og de som er i jobb eller mister jobben, mens vi derimot ser bare på dem som opplever at arbeidsplassen legges ned, sier Telle.

Han tror også at Ruhms resultater skiller seg fra hans fordi Ruhm ser på mer kortsiktige effekter, mens han følger arbeiderne i flere år etter nedleggelsen.

- Mens mindre trafikk på veiene i nedgangstider kan redusere i trafikkulykkene umiddelbart, så kan negative helseeffekter av å miste jobben først melde seg flere år seinere, sier han.

I NORGE: Christopher Ruhm deltar i dag på deltar på Forskningsrådets konferanse «Arbeid og helse i krisetider» i dag. Foto: Håkon Eikesdal
I NORGE: Christopher Ruhm deltar i dag på deltar på Forskningsrådets konferanse «Arbeid og helse i krisetider» i dag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling