- Finanskrise gir bedre helse

Når arbeidsledigheten stiger, lever folk lenger, viser ny forskning.

TROR KRISE GIR BEDRE HELSE: Professor i økonomi, Christopher J. Ruhm mener økonomiske nedgangstider bidrar til at befolkningsdødeligheten synker og den generelle folkehelsa blir bedre. Foto: Håkon Eikesdal
TROR KRISE GIR BEDRE HELSE: Professor i økonomi, Christopher J. Ruhm mener økonomiske nedgangstider bidrar til at befolkningsdødeligheten synker og den generelle folkehelsa blir bedre. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Finanskrise og nedgangstider kan ha gunstige virkninger på folks helse. Det viser forskningen til Christopher J. Ruhm, professor i økonomi ved University of North Carolina.

- Jeg har forsket på sammenhengen i mer enn ti år, og kommet fram til at befolkningen blir friskere i en økonomisk nedgangsperiode. Den totale dødeligheten går ned, sier Ruhm til Dagbladet.

Forskningen hans viser at en økning i gjennomsnittlig arbeidsledighet på én prosent samvarierer med en halv prosent redusert totaldødelighet, en halv prosent redusert hjerte- og kardødelighet, halvannen prosent redusert ulykkesdødelighet, og en nedgang i tre prosent for dødelighet ved trafikkulykker.Du kan lese mer om Ruhms forskning, og hva professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin mener om den i dagens utgave av Dagbladet.

Endrer vanerÅrsaken til at helsa blir bedre i nedgangstider er at befolkningen endrer vaner, tror Ruhm.

- Vi blir nødt til å gjøre en del endringer. Analysene mine viser at vi spiser sunnere, drikker mindre, røyker mindre og trener mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer