Finanskrise rammer kampen mot fattigdom

FN er langt unna å nå sine mål for å bekjempe fattigdom, og bistanden har falt etter finanskrisen.

BLIR HARDT RAMMET: FN la torsdag fram en rapport hvor det gjøres opp status for finansieringen av tusenårsmålene. De ble vedtatt i år 2000 og skal være nådd innen 2015. Her venter en gutt på å få utdelt ris i Pakistan i dag. Foto: AP/MUHAMMED MUHEISEN/NTB SCANPIX
BLIR HARDT RAMMET: FN la torsdag fram en rapport hvor det gjøres opp status for finansieringen av tusenårsmålene. De ble vedtatt i år 2000 og skal være nådd innen 2015. Her venter en gutt på å få utdelt ris i Pakistan i dag. Foto: AP/MUHAMMED MUHEISEN/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN la torsdag fram en rapport hvor det gjøres opp status for finansieringen av tusenårsmålene. De ble vedtatt i år 2000 og skal være nådd innen 2015.

FN mener finanskrisen i 2008, gjeldskrisen i eurosonen og oppbremsingen i verdensøkonomien er viktige årsaker til at den totale utviklingsbistanden har gått ned de siste to årene. De aller fattigste er blitt hardest rammet.

- Tosidig bistand direkte fra ett land til et annet til de 49 minst utviklede landene falt 12,8 prosent i 2012, skriver FN.

Nedgangen skyldes ikke minst sparetiltak i europeiske land.

- Må ta seg sammen Til tross for at mange tusenårsmål neppe blir nådd innen 2015, mener FNs visegeneralsekretær Olav Kjørven at satsingen totalt sett har vært en stor suksess. Han advarer sterkt mot flere kutt i bistanden fra rike til fattige land og ber giverne ta seg sammen.

- Vi står i fare for å undergrave den fremgangen som er gjort, sier han til NTB.

- Vi må snu denne trenden nå og ikke fortsette denne nedadgående spiralen to år til. Ta dere sammen, er hans bønn til giverne.

FN anbefaler at giverlandene snarest trapper opp utviklingshjelpen, slik at de gir 0,7 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt i bistand.

- Handel viktigst Markedsadgang for fattige land nevnes som et annet nøkkelpunkt i rapporten. FN ber om at de lenge fastlåste samtalene om en ny frihandelsavtale, den såkalte Doha-runden, blir fullført. Et annet krav er at tiltak for å beskytte egen industri blir fjernet, slik at også fattige land får adgang til markeder.

Et skikkelig grep på handel er det som ville hatt størst betydning for fattige land og befolkningsgrupper, mener Kjørven.

- Dessverre ser ikke det ut til å være mulig politisk, men det er ingen tvil om at det ville hatt størst effekt, sier han.

FN ber også om at de landene som ennå ikke har fått ettergitt sin gjeld, får det, eller at gjelden gjøres bærekraftig. Adgang til billige og viktige medisiner er et annet sentralt punkt i FN-rapporten, som krever at myndighetene i fattige land gjør slike medisiner mer tilgjengelig. Dette er svært viktig i kampen mot hiv/aids.

Ikke nådd De fleste tusenårsmålene blir ikke nådd innen 2015. På områder som bedre mødrehelse og reduserte klimautslipp for å fremme en bærekraftig utvikling er målene langt unna.

Samtidig gjøres det klar fremgang på andre områder. Målet om å halvere andelen fattige fra 1990-nivå innen 2015 er allerede nådd.

Også målene om bedre tilgang til rent drikkevann, om å bedre situasjonen for slumbeboere og lik tilgang til grunnskole for gutter og jenter, er nådd.

- Bedre tilgang til handel, medisiner og teknologi hjelper flere land til å tette hull og nå målene for fattigdomsbekjempelse, skriver FN i en pressemelding torsdag.

(NTB)