PRISEN FALLER: Prissjokket på strøm uteblir nok i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
PRISEN FALLER: Prissjokket på strøm uteblir nok i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer

Finanskrisen gir oss billigere strøm

Prisen kan falle under 50 øre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen på strøm faller. Årsaken er finanskrisen, som har gjort kull, olje og dermed også strøm billigere.

Skeptikerne som antydet en rekordhøy strømpris denne vinteren, ser ut til å få feil. Alle piler peker nemlig bare en vei i øyeblikket - og det er nedover. Spotprisen faller som en stein og prisen til husholdningene følger etter.

- Dette er meget unormalt på denne tiden av året, og vi ser at markedet forventer en videre nedgang helt fram til 2012. Prisfallet er hele 15 øre per kilowattime i fremtidige kraftleveranser i 2012. Det kan ikke skyldes noe annet enn prisfallet på kull, olje og gass, som er et direkte resultat av finanskrisen, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (EBL) til NTB.

På kortere sikt ventes det en nedgang i etterspørselen etter energi på verdensbasis, som normalt skal tilsi lavere pris på strøm til norske husholdninger.

Kina-smitte

- Strømkablene fra Norge til Europa har gitt oss tilnærmet europeiske strømpriser. I store deler av verden produseres strøm av kull. Når kullprisen faller i Kina fordi finanskrisen har dempet energibehovet i landet, får det ringvirkninger til Europa og også betydning for prisen på strøm i Norge, sier administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi til NTB.

Winther sier at reservene i norske vannmagasiner har mindre og mindre å si for prisnivået på strømmen vi bruker. At det er mye vann i magasinene betyr derimot en hel del for produsentene.

- Vi har solgt mengder av vår rene og rimelige vannkraft til Europa, selv i dårlige perioder. Hadde det ikke vært for disse kablene, ville det norske folk hatt en betydelig rimeligere strøm enn de har i dag, sier Winther.

Prisdrivende

For selv om det er prisnedgang i øyeblikket, så faller strømprisen fra et relativt høyt nivå. Strøm er ikke lenger et billig i vinterlandet Norge. Kablene til Europa har vist seg å være prisdrivende.

- Det vi til gjengjeld har fått som en følge av disse kablene, er en litt høyere sikkerhet dersom det skulle komme et tørrår i Norge. Vår strømproduksjon er i høy grad basert på vannkraft. I et tørrår kan vi nå importere kullkraft og kjernekraft fra Europa, sier Winther.

Han underslår heller ikke et annet moment: Kraftprodusentene i Norge tjener gode penger på all eksporten. For hittil har det vært mye eksport og lite import gjennom disse kablene.

Prisen på kull har falt i et halvt år nå, og da finanskrisen slo inn for alvor i mai, økte dette fallet markant. Oljeprisen er redusert til en tredel av sitt høyeste nivå bare i løpet av noen måneder.

(NTB)