Finanskrisen gjør vippestater til sikre demokratstater

Obama har 264 «sikre» valgmenn mot McCains 163.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen er i ferd med å endre det tradisjonelle valgkartet i USA. Tidligere vippestater er plutselig ikke lenger på vippen ettersom Barack Obama går fram på meningsmålingene.

Gjennom minst fire valg over rundt 20 år var det en akseptert sannhet at presidentvalget i USA i stor grad sto om tre store delstater som kunne gå begge veier - Florida, Ohio og Pennsylvania.

Tommelfingerregelen var at en demokrat måtte vinne minst to av dem for å vinne valget, mens en republikaner ikke kunne bli valgt hvis han tapte Florida.

John Kerry tapte både Ohio og Florida, mens George W. Bush ble president i 2000 først da høyesterett i realiteten bestemte at han hadde vunnet Florida.

I år har nye stater dukket opp som vippestater, og etter hvert som finanskrisen gradvis bidrar til å øke oppslutningen rundt Obama, kommer enda flere til. Dermed er det ikke sikkert at de tre tradisjonelle er så avgjørende lenger.
Delstatsvalg
Landsomfattende meningsmålinger viser at Obama nå øker sitt forsprang på motstanderen John McCain. Men det er ikke på nasjonalt plan at valget avgjøres i USA, det skjer i hver enkelt delstat.

Valgkartet viser at de fleste delstatene har vært dominert av ett parti de siste tiårene, og at valget avgjøres i bare 10-15 av dem.

Sikre stater for demokratene er folkerike California og New York, vestkysten og nesten alle statene nordover fra Washington D.C til New England.

Republikanerne har regnet som sikre Texas og alle sørstatene, samt de spredt bebygde prærie- og fjellstatene fra Mississippi-elva til Rocky Mountains.


Nye vippestater

GJØR DET BRA: Barack Obama kjøpte blomster til kona - med hele presseflokken på slep - i anledning til deres bryllupsdag i går. Han kan også glede seg over ledelsen i flere vippestater. Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed
GJØR DET BRA: Barack Obama kjøpte blomster til kona - med hele presseflokken på slep - i anledning til deres bryllupsdag i går. Han kan også glede seg over ledelsen i flere vippestater. Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed Vis mer

Det er både Bushs økende upopularitet, demografiske endringer og egenskaper ved de to presidentkandidatene Barack Obama og John McCain som gjør at nye stater framstår som såkalte vippestater eller svingstater.

Først og fremst gjelder det New Mexico, Colorado og Nevada i vest, præriestaten Iowa, sørstaten Virginia og noen stater i Midtvesten som demokratene tradisjonelt har regnet som sine, som Minnesota og Wisconsin.

Valgaritmetikken viser nå at Obama kan greie seg med bare en av de tre tradisjonelle vippestatene om han vinner i New Mexico, Colorado og Iowa, der han har opparbeidet seg en trygg ledelse på meningsmålingene.

Dersom Obamas framgang fortsetter, kan det gå mot et spennende valg også i vanligvis republikanske stater som Missouri, Indiana og West Virginia.


Spansktalende

Årsaken til Obamas framgang i New Mexico, Colorado og Nevada er særlig den raskt voksende latinamerikanske befolkningen som står trygt på demokratisk side, iallfall i år, i og med at republikanerne gikk inn for en streng immigrasjonslov.

McCain på sin side har satset sterkt på Minnesota, Wisconsin og Michigan, foruten Ohio og Pennsylvania. Alle disse statene har en stor hvit arbeiderklasse, såkalte Reagan-demokrater, som er sosialt konservative og skeptiske til svarte Obama.

Inntil finanskrisen viste meningsmålingene at McCain lå likt med eller foran Obama i disse delstatene, som med unntak for Ohio har stemt demokratisk i de fire siste valgene. Denne uken kom imidlertid meldingen om at den republikanske kandidaten har gitt opp å føre valgkamp i Michigan, etter dårlige resultater i meningsmålingene der den siste tiden.


Finanskrisen gjør vippestater til sikre demokratstater

Statsansatte

Obama er i ferd med å gjøre seg gjeldende i sørstatene Virginia og North Carolina, som har vært republikanske siden borgerrettslovene ble innført under president Lyndon B. Johnson i 60-årene.

Virginia har vært på vei i demokratisk retning i flere år, blant annet med guvernører og senatorer, fordi Washington D. C. s forsteder med mange statsansatte og unge urbane velgere eser ut over den nordlige delen av staten.

Nytt er det at også North Carolina kan bli demokratisk, noe som delvis skyldes de mange velgerne i et voksende universitets- og forskningsmiljø.

(NTB)

STILLINGEN NÅ: Obama har 264 valgmenn, McCain 163, mens 111 fortsatt er uklare.
I MOTVIND: Men demokratene har ledet klart før og tapt, så McCain har fortsatt en god sjanse.