Finanskrisen har nådd Hugo Chávez

Tvinges til drastiske kutt i budsjettet.

DÅRLIG TID: Det kan haste for Hugo Chávez å komme opp med tiltak mot finanskrisen, som for alvor når Venezuela. Foto: Tomas Bravo/REUTERS/Scanpix
DÅRLIG TID: Det kan haste for Hugo Chávez å komme opp med tiltak mot finanskrisen, som for alvor når Venezuela. Foto: Tomas Bravo/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

inanskrise og lavere oljepris tvinger Venezuelas president Hugo Chávez til drastiske kutt i budsjettet. Krisetiltakene vil imidlertid bli gjennomført i sosialistisk ånd, forsikrer presidenten.

Ringvirkningene av den økonomiske krisen er i ferd med å nå Venezuela med styrke.

Krisen har blant annet medført at den globale etterspørselen etter olje, Venezuelas viktigste eksportvare, har falt drastisk.

Fra en rekordhøy pris per fat på 147 dollar i sommer, går nå oljen for i underkant av 50 dollar fatet.

I tillegg ser den økonomiske veksten, som i mange år har vært eksplosiv, til å avta. I fjor endte den på 4,8 prosent.

Reduserer utgiftene

Inntektstapet tvang president Hugo Chávez til å kunngjøre en rekke budsjettendringer lørdag.

- Dette er anti-krisetiltak i sosialistisk ånd. De bevarer de sosiale programmene, folket og arbeiderne, sa Chávez og lovet nøysomhet i den økonomiske politikken fra regjeringens side.

Chávez opplyste at budsjettet for 2009 vil bli redusert med 6,7 prosent til 72 milliarder dollar. Omsetningsavgiften blir også satt opp fra 9 til 12 prosent.

I tillegg lovte Chávez å kutte lønningene til høytlønte offentlige tjenestemenn. Samtidig blir minimumslønnen hevet med 20 prosent.

Chávez antydet også en mulig økning av bensinprisen, som ligger på 2 kroner literen, men beholdt den uforandret inntil videre.

- Løser ikke problemene

En rekke økonomer har den siste tiden tatt til orde for å devaluere den venezuelanske bolivaren, myntenheten som ble innført fra 1. januar 2008. Chávez har valgt å holde en fast kurs på bolivaren.

En eventuell devaluering vil hjelpe til å dekke budsjettutgiftene, men vil også øke inflasjonen, som allerede er Latin-Amerikas høyeste.

Økonomen Luis Vicente Leon beskriver tiltakspakken som moderat, men påpeker at regjeringen gambler på at oljeprisen tar seg opp i løpet av året.

- Dette er ikke særlig dyptgripende tiltak, og de tar ikke tak i de virkelige problemene i dette landet, sier økonomen.

Kutter oljeproduksjonen

Chávez opplyste også at det i det reviderte budsjettet blir operert med en gjennomsnittlig oljepris på 40 dollar fatet, mot 60 dollar tidligere.

Oljeproduksjonen blir også kuttet fra 3,67 millioner fat daglig til 3,17 millioner fat.

Mer enn halvparten av budsjettutgiftene i statsbudsjettet er dekket av oljeinntekter.

Chávez har siden han inntok presidentkontorene i 1999 gjennomført en rekke sosialistiske reformer, som for en stor del er blitt finansiert av oljepenger.(NTB)

OLJE: Fallet i oljepris påvirker Venezuel. Foto: Rachel Jones/AP/Scanpix
OLJE: Fallet i oljepris påvirker Venezuel. Foto: Rachel Jones/AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer