TUNG TREND: Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener at økningen i uføretrygdede er en tung trend å vende. Her ved arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TUNG TREND: Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener at økningen i uføretrygdede er en tung trend å vende. Her ved arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Finanskrisen kan gi flere uføre

Arbeids- og inkluderingsdepartementet er redd for at flere vil forsvinne fra arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Vi frykter konsekvensen hvis for mange forblir utenfor arbeidslivet, sier statssekretær ved Arbeids- og inkluderings-departementet, Laila Gustavsen (Ap), til Dagbladet.no.

I dag skriver Dagbladet.no at professor i trygdemedisin ved Universitetet i Oslo, Bjørgulf Claussen, tror det kommer til å bli en dramatisk økning i uføre på grunn av finanskrisen.

8.000 nye uføretrygdede
I regjeringens budsjett for 2009 regner de med at det vil bli mellom 7.000 og 8.000 flere uføretrygdede før sommeren. Det vil i verste fall bety at over 343.800 mennesker vil gå på uføretrygd i Norge. Det er over 100.000 flere enn det bor i Bergen, som har 223 593 innbyggere. Claussen tror det kan bli enda flere.

- Det kommer til å bli en stor tilstrømming til uførpensjon i vinter og til våren, men det kommer til å bli enda verre om to år. Det er først da vi vil merke hvor mange som har falt ut av arbeidsmarkedet, sier professoren til Dagbladet.no. Han er spesielt foruroliget av den drastiske økningen i unge uføre.

- Tung trend
- Økningen i uførepensjoneringen er en tung trend som har flere årsaker. Ikke minst får vi denne økningen på grunn av aldring i befolkning, og vi får dermed flere med svekket helse, sier Gustavsen til Dagbladet.no.

IKKE MERKET NOE ENNÅ: - Foreløpig har vi ikke sett noen tall som viser at vi har økning i uførepensjonering på grunn av finanskrisen, men det er veldig viktig å følge utviklingen tett, sier statssekretær ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen, til Dagbladet.no. Foto: ARBEIDS- OG INKLUDERINGSDEPARTEMENTET.
IKKE MERKET NOE ENNÅ: - Foreløpig har vi ikke sett noen tall som viser at vi har økning i uførepensjonering på grunn av finanskrisen, men det er veldig viktig å følge utviklingen tett, sier statssekretær ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Laila Gustavsen, til Dagbladet.no. Foto: ARBEIDS- OG INKLUDERINGSDEPARTEMENTET. Vis mer

I dag utgjør antall personer med uføreytelser elleve prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Ved utgangen av første halvår var det til sammen 335.800 mottakere av uføreytelser, herav om lag 295.100 personer med varig uførepensjon og 40.700 med tidsbegrenset uførestønad.

- Foreløpig har vi ikke sett noen tall som viser at vi har økning i uførepensjonering på grunn av finanskrisen, men det er veldig viktig å følge utviklingen tett, sier Gustavsen. Hun er ikke enig i Claussen at regjeringen er dårlig forberedt på en krisesituasjon.

- Vanskelig å snu
- Vi har hatt svakere vekst de siste årene enn årene før. Men det er en veldig tung trend å snu, sier Gustavsen.

- Men det har økt?

- Jo da. Men det er som sagt en veldig tung og markant trend. Vi har hatt en dramatisk økning i uføre i ganske mange år, sier Gustavsen.

FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO.
FORSKER PÅ ARBEID OG TRYGD: Bjørgulf Claussen begynte å studere helsekonsekvensene av arbeidsløshet i 1988, og siden det har han blitt en av Norges fremste forskere på helse, trygd og arbeidsliv. Foto: UNIVERSITETET I OSLO. Vis mer

- Hva har man gjort galt?

- Hovedutfordringen er egentlig at de som i dag ikke har jobb og svekket helse vil få enda større problemer med å komme inn. Det betyr at vi må jobbe tettere og litt annerledes enn før, sier Gustavsen.

- Men har man ikke mislyktes når man har en økning i antall uføre i oppgangstider?

- Utstøtingen fra arbeidslivet har vært mindre de siste åra, men det må fortsatt gjøres mer. Det må ikke minst arbeidsgiverne ta sitt ansvar for. Regjeringen gjennomfører mange tiltak for å snu strømmen, sier Gustavsen.

ELLEVE PROSENT AV BEFOLKNINGEN: I dag utgjør antall personer med uføreytelser elleve prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Ved utgangen av første halvår var det til sammen 335.800 mottakere av uføreytelser, herav om lag 295.100 personer med varig uførepensjon og 40.700 med tidsbegrenset uførestønad. Foto: BJØRN LANGSEM.
ELLEVE PROSENT AV BEFOLKNINGEN: I dag utgjør antall personer med uføreytelser elleve prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Ved utgangen av første halvår var det til sammen 335.800 mottakere av uføreytelser, herav om lag 295.100 personer med varig uførepensjon og 40.700 med tidsbegrenset uførestønad. Foto: BJØRN LANGSEM. Vis mer

Finanskrisen rammer
- Frykter dere nå at det vil bli flere uføre på grunn av finanskrisen?

- Det er en fare for at de kan skje. De med svekket helse kan bli støtet ut av arbeidslivet i nedgangstider. Derfor er det viktig at vi holder fokus. Vi følger veldig med, og vi overvåker trendene tettere enn før, sier
Gustavsen.

I fjor skrev Dagbladet.no at det har vært en eksplosiv økning i uføre de siste årene. Tall fra Nav viser at det er 10.259 uføretrygdede under 30 år. Det er like mange som det ifølge SSB bor i sørlandsbyen Mandal - der bor det 10.281.

Beregninger som Dagbladet.no har gjort viser at dette er en 24 prosent økning siden 1998 - da var det 8.263 uføre i samme aldersgruppen.

8.000 NYE: Innen fem måneder blir over 8000 nye uføretrygdet, har regjeringen budsjettert. Foto: BJØRN LANGSEM
8.000 NYE: Innen fem måneder blir over 8000 nye uføretrygdet, har regjeringen budsjettert. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Dette er en gruppe vi er veldig opptatt av. Vi jobber mye med kunnskapsdepartementet for å se på frafall i videregående skoler og vi prøver å komme tidligere inn, sier Gustavsen.