Finanskrisen over om ett til to år

Tror Bill Gates.

ÅPENT MØTE: Statsminister Jens Stoltenberg og Bill og Melinda Gates møttes i dag til et åpent møte om internasjonal helse, næringslivets rolle i fattigdomsbekjempelse og hvordan den internasjonale finanskrisen rammer verdens fattigste. Fra venstre, Ingrid Schulerud, Jens Stoltenberg, Bill Gates og Melinda Gates. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
ÅPENT MØTE: Statsminister Jens Stoltenberg og Bill og Melinda Gates møttes i dag til et åpent møte om internasjonal helse, næringslivets rolle i fattigdomsbekjempelse og hvordan den internasjonale finanskrisen rammer verdens fattigste. Fra venstre, Ingrid Schulerud, Jens Stoltenberg, Bill Gates og Melinda Gates. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Finanskrisen har nådd bunnen. Om ett eller to år er den over, tror Microsoft-gründer Bill Gates.

Ledsaget av fru Melinda, kom USAs rikeste mann, Bill Gates, lett slentrende med hendene dypt plantet i lommene til lunsjmøte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og fru Ingrid Schulerud i Operaen i dag.

Kapitalisten Gates og sosialdemokraten Stoltenberg jobber pragmatisk mot samme mål.

Gates er fortsatt styreformann i selskapet han startet, men vier nå mesteparten av tiden sin på arbeidet med den veldedige stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, som ble stiftet for åtte år siden.

Stiftelsen har i dag 600 ansatte og gir bort over to milliarder dollar i året.

Målet med stiftelsens arbeid er verdensomspennende: Å forbedre grunnleggende helsetjenester og redusere ekstrem fattigdom overalt i verden.

Norge og Gates-paret har forpliktet seg til å støtte Den Globale Alliansen for Vaksiner og Immunisering (GAVI) med henholdsvis vis 9,5 milliarder kroner og drøyt 6 milliarder kroner fram til 2015.

Mens de ventet

En anselig samling TV-fotografer og pressefotografer, også utenlandske, sto klare foran det hvite praktbygget for å forevige statsministerparet ta imot Microsoft-gründeren, som er kjent som en av vår tids aller største mesene. 

Og mens statsministerparet omkranset av pressefolk ventet på lunsjgjestene, spøkte fru Schulerud, som er UD-ansatt og dermed prisgitt statspensjon når den tid kommer, om de tunge oppgaver som etter lunsjen ventet statsministeren med å finne en løsning på pensjonsspørsmålet.

Hun tirret pressefolkenes nysgjerrighet ved å la det skinne gjennom at hun ikke hele veien i ett og alt hadde vært helt ubetinget enig i sin manns betraktninger rundt pensjonssaken.

Uten slips

Men flere detaljer om pensjon ble ikke berørt før Gates kom, i likhet med Stoltenberg uten slips for anledningen, til uformell arbeidslunsj med statsministerparet om internasjonal helse og fattigdomsbekjempelse.

Gates er på sitt første besøk i Norge, og etter lunsjen var det åpent samtalemøte i Operaens store sal mellom statsministeren og ekteparet Gates.

Godt over tusen publikummere ventet i over en time for å overvære samtalen mellom de to toppene - som slett ikke etterlot inntrykk av at de møttes kun for å sole seg i hverandres suksess.

Men om det hadde vært formålet, er det vanskelig å avgjøre hvem som hadde størst utbytte av møtet som fant sted under lysekronen i Operaens store sal.

Stoltenberg så imidlertid ut til å stortrives da Bill Gates helt mot slutten roste Norge som et eksempel til etterfølgelse for resten av verden med den store andelen av BNP som vi gir i bistand.

- Norge, Sverige, Danmark og Nederland er sjenerøse, sa Gates.

Det største problemet

- Det største problemet er at rike mennesker har en tendens til å klynge seg sammen og dermed avskjære seg fra å se fattigdom og nød. Man må se for at normale, menneskelige instinkter og engasjement skal vekkes, sa Bill Gates.

- Dersom du får sjansen til å dra utenlands og se, vil du komme tilbake som et endret menneske. Involver deg, det vil gi inspirasjon, sa fru Melinda på spørsmål fra salen om hva unge mennesker kan gjøre for å hjelpe.

En aktiv stat og kreativ kapitalisme var Utenriksdepartementets arbeidstittel på møtet.

Etter møtet i Operaen tok kronprinsparet mot Gates-paret i audiens på Slottet.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer