REDNINGSMANN?: Statsminister Milo Djukanovic går til valgurnen i dag sikker på at han er rette mann til å lede landet i en ny periode. Finanskrisen ser ut til å få stor betydning for valget. 16 partier deltar, men bare fire regnes som sikre på å få plasser i det 81 seters store parlamentet.  Foto: AFP/ Savo Prelevic /SCANPIX
REDNINGSMANN?: Statsminister Milo Djukanovic går til valgurnen i dag sikker på at han er rette mann til å lede landet i en ny periode. Finanskrisen ser ut til å få stor betydning for valget. 16 partier deltar, men bare fire regnes som sikre på å få plasser i det 81 seters store parlamentet. Foto: AFP/ Savo Prelevic /SCANPIXVis mer

Finanskrisen preger valget i Montenegro

Vil ha en regjering som kan redde dem ut av finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Montenegros innbyggere vil ha en regjering som kan redde dem ut av finanskrisen. Statsminister Milo Djukanovic mener han er rett mann til jobben, og regner med å bli sittende.

Meningsmålinger viser at Djukanovics koalisjon går mot en nesten sikker seier i valget på ny nasjonalforsamling søndag. Spørsmålet er om den vil greie å sikre seg rent flertall mot en opposisjon som ikke levnes mye sjanse, men som består av en rekke partier.

Det er Djukanovic som har utlyst valget 18 måneder før det egentlig skulle holdes. Han begrunner det med at han trenger et nytt mandat for å gjennomføre vanskelige økonomiske og sosiale reformer som skal også sørge for å gjøre Montenegro klar for medlemskap i både EU og NATO.

Opposisjonen består av i alt 15 partier som enten er dominert av landets serbiske minoritet eller folk som er lei av Djukanovics dominans. De mener at mannen som har styrt Montenegro nesten uten å bli utfordret siden 1990, skrev ut nyvalg fordi han frykter at finanskrisen vil gjøre ham upopulær, slik at han risikerte å tape valget om halvannet år.

Finanskrisen har ført til et kraftig fall i utenlandske investeringer i Montenegro. Landet hadde i 2007 en økonomisk vekst på 10 prosent, en av de kraftigste i Europa, men i år er BNP ventet å falle med 2 prosent. Også landets turistnæring står overfor en dårlig sesong.

Det er ventet en valgdagsmåling like etter at stemmelokalene stenger klokka 21.00 norsk tid, mens de første offisielle tallene trolig vil være klare ved midnatt.

Montenegro søkte om å bli medlem av EU i desember, og den sittende regjeringen går også inn for NATO-medlemskap. Landet ble uavhengig etter en folkeavstemning i 2006. Tidligere var det del av en republikk som besto av Serbia og Montenegro.

(NTB)